Gündem Aşırı kaygılarınızdan nasıl kurtulabilirsiniz?

Aşırı kaygılarınızdan nasıl kurtulabilirsiniz?

27.04.2018 - 12:07 | Son Güncellenme:

Anksiyete, psikolojik durumdan kaynaklanan ve aşırı derecede ortaya çıkan kaygı halidir. Anksiyete, normal bir duruma aşırı tepki verilmesi aşırı tedirgin olunması durumudur. Her insan kaygılanır ancak bunun sürekli ve aşırı olması hastalık aşamasına gelindiğini gösterir.

Aşırı kaygılarınızdan nasıl kurtulabilirsiniz

Anksiyete modern toplumda çok yaygın görülen bir psikolojik hastalıktır. Anksiyetenin halk dilinde karşılığı kaygı bozukluğu olarak bilinir. Çok düşük seviyede olan bir panik durumunda anksiyete bozukluğu olan kişiler durumu abartılı hale getirebilir. Sürekli tedirgin bir yaşam tarzı meydana gelir. Her an kötü bir şey olacak hissi vardır. Yine de anksiyete bozukluğu birçok psikolojik hastalıktan daha kolay tedavi edilebilir. Yani ileri aşamada olan önüne geçilemeyen bir hastalık değildir.

Haberin Devamı

Anksiyete bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Psikolojik hastalıkların neredeyse çoğunun neden meydana geldiği tıbbi olarak kanıtlanamaz. Anksiyete bozukluğunda da aynı şekilde tam olarak hastalığın sebebi kesin kanıtlanmış değildir. Ama elbette bu alanda yapılan çalışmalar vardır. Hastalığın kesin sebebi kanıtlanamamış olsa bile hastalığı tetikleyen ve meydana getiren bazı faktörler belirlenmiştir. Bunlar arasında tıbbi hastalıklar da vardır. Kişinin psikolojik hayatı da yine bu hastalığa neden olabilir. Başlıca nedenleri;

  • Kişinin çocuklukta yaşadığı kötü durumlar
  • İşkence gibi durumlara maruz kalması
  • Tıbbi nedenlerin başında kalp hastalıkları, geçmişte yaşanılan kalp krizleri
  • Şeker hastalığı sorunu
  • Uyuşturucu bağımlılığı

Anksiyete bozukluğunun tedavisi

Anksiyete bozukluğu öncelikle bazı belirtilerle başlar. Bunun en önemli belirtilerinden biri aşırı panik, aşırı sinir ve gerginlik halidir. Bireyin kaygısını kontrol altına alamaması da yine belirtiler arasındadır. Anksiyete bozukluğu olan kişiler aşırı derecede terleme ve nefes sorunu yaşar. Bu nefes sorunu ve terleme, panik halinde daha sık olmaktadır. Bu belirtileri hisseden kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır. Tedavi için ilk yapılması gereken doktor tavsiyesine uyulmasıdır. Doktor ilaç kullanımını uygun gördüyse düzenli olarak verilen reçeteye uyulmalıdır. İlaç kullanımı düzenli uygulanırken aynı zamanda birey stresten uzak durmalıdır. İlaç tedavisine destek olarak konuşarak rahatlayabileceği psikoterapilere katılmalıdır. Bu süreçte stresli ortamlardan ne kadar uzak durulursa iyileşme de o kadar çabuk olacaktır. Aynı zamanda hastalık kontrol altına alınana kadar ilaçların da mutlaka düzenli alınması gerekir.