Antalya ASIRLIK ZEYTİNLER EXPO’DA HAYAT BULDU

ASIRLIK ZEYTİNLER EXPO’DA HAYAT BULDU

19.06.2015 - 10:25 | Son Güncellenme:

.

ASIRLIK ZEYTİNLER EXPO’DA HAYAT BULDU

Türkiye’nin ilk Expo’su EXPO 2016 Antalya alanına dikilen binlerce ağacın arasında en yaşlıları 500 yıllık zeytin ağaçları oldu.
Bursa’nın Orhangazi ilçesinde devam eden yol çalışması üzerinde bulunan yaşları 300 ile 500 arasında değişen zeytin ağaçları, uzman ekipler kontrolünde sökülerek Antalya’ya getirildi. Ağırlıkları 3 ile 5,5 ton arasında değişen zeytinler, vinçlerle EXPO Tepesi’nde hazırlanan yerde toprakla buluştu. 19 ağaç arasında 500 yıllık olduğu tahmin edilen en yaşlı ve 5,5 ton ağırlığı ile en ağır zeytin ağacını, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez dikti ve ilk suyunu verdi.
Zeytinlerin 600 kilometrelik mesafeden EXPO sergi alanına getirildiğini belirten Genel Sekreter Suiçmez, “EXPO Tepesi’nin ağaç dokusu, Toros dağlarını andıran bir yapıda olacak. Alana yaklaşık 25 bin ağaç dikilecek. Bunlar arasında en yaşlısı bugün diktiğimiz zeytin ağaçları olacak. Bu nedenle asırlık ağaçlar bizim için ayrı bir öneme sahip. Anıt değeri olan bu ağaçlar EXPO 2016 Antalya sayesinde yeniden hayat buluyorlar” diye konuştu.
Ocak 2014’te düzenlenen törenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker tarafından alana dikilen ilk ağaç da Bursa Orhangazi Karayolundan sökülerek alana getirilmişti.