Gündem Askerden Kandil’e ağır darbe

Askerden Kandil’e ağır darbe

04.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savaş uçakları, Hakkâri ve Kuzey Irak’taki PKK kamplarını yerle bir etti. Dağlıca’da şehit olan Yarbay İlker Çelikcan’ın adının verildiği operasyona, bordo bereliler ve jandarma birlikleri katılıyor

Askerden Kandil’e ağır darbe

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) terör örgütü PKK’nın Hakkâri ile Irak’ın kuzeyindeki kamplarını hava harekâtı düzenledi. Örgütün barınak, toprak altı sığınak ve silah mevzileri imha edildi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, önceki gün Hakkâri ile Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap, Avaşin-Basyan, Hakurk, Gara ve Kandil’de teröristler tarafından kullanılan bölgelere hava harekâtı düzenledi. Teröristlere ait barınak, toprak altı sığınak ve silah mevzileri imha edildi. Şırnak’ta ise arazi araması yapan güvenlik güçleri teröristlere ait bir sığınakta 300 Doçka mermisi ve muhtelif yaşam malzemeleri ele geçirdi.

Güvenlik güçlerinin Hakkari Yüksekova’da 25 Eylül’de başlattıkları ve Dağlıca’da eylül başında şehit olan Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın adının verildiği operasyona, Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına ait birlikler ile Kayseri ve Bolu komando tugayları da katılıyor.

Haberin Devamı

Doski Vadisi’nde

Operasyon özellikle teröristlerce “Türkiye’nin Kandil’i” olarak nitelendirilen Doski Vadisi’nde gerçekleşiyor. Bölge, yurda kolay geçişi ile silah, mühimmat, yiyecek, giyecek ve kışlık erzak depolarıyla teröristlerin hiçbir yerden yardım almadan 6-7 ay yaşamalarına imkan veriyor. Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye giren teröristler hiçbir ağırlık taşımadan buradaki mağaralara geliyor, silah ve mühimmatlarını tedarik ederek Dağlıca bölgesindeki birliklerle TSK’nın diğer unsurlarına rahatlıkla saldırabiliyorlardı.

Operasyonların ardından buna son verilme aşamasına gelindi. Vadi çok büyük oranda teröristlerden temizlendi. Kalan teröristlerin de etkisiz hale getirilmesi için operasyonlar sürüyor. Bu kapsamda F-16 ve F-4 2020 uçaklarıyla yapılan taarruzda PKK’ya ait son kalıntılar olarak nitelendirilen barınak, sığınak ve depoları kapsayan 40’ın üzerindeki hedef tam isabetle vuruldu.

Operasyonların ardından İkiyaka Dağları ile irtibatı kesilen, silah ve mühimmatla ilgili destek alamayan yurt içindeki teröristler sıkıntı yaşamaya başladı. Bunun üzerine, terör örgütünün şehir yapılanması YDG-H unsurlarını yerleşim yerlerinde saldırıya çağıran PKK, daha önce Yüksekova’da halkın içinden kabul edenlere dağıttıkları silah ve mühimmatı toplamaya başladı.

Haberin Devamı

‘Fareler gibi kaldık’

Teröristler bu konuşmalarında ana karargaha “Yüksekova’da, Dağlıca’da halk destek vermiyor, fareler gibi dışarıda kaldık, zor durumdayız” mesajı gönderdi. Bu arada sivil halktan toplanarak YDG-H unsurlarına dağıtılmaya başlanan silahların bir kısmı da emniyet ve jandarma birimlerinin operasyonlarıyla ele geçirildi.

Operasyonların ardından Dağlıca’daki yerleşim yerlerinde halk yeniden huzura kavuştu. Uzun süredir Dağlıca Camisi’nde YDG-H’li teröristlerce kesintiye uğratılan ezan, bölgede görevli askerlerce cami hoparlörünün değiştirilmesiyle 2 Kasım itibarıyla yeniden duyuluyor. Camiye gitmekten korkan vatandaşlar da rahatça ibadetlerini yerine getirmeye başladı.

Halk huzura kavuştu

Dağlıca’daki halk da askerlere destek verirken son seçimlerde terör örgütüne yakın basın yayın organlarında yer alan “Dağlıca’da, halk da asker de HDP’ye seçimde oy verdi” haberleri de yalanlanmış oldu. Dağlıca’da kullanılan geçerli 499 oyun sadece 200’ünü HDP alabildi. Bölge halkı, bu 200 oyu verenlerden çoğunun, YDG-H üyelerinin yoğun baskısı ve tehdidi nedeniyle bu yönde oy kullandıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Operasyonların ardından bölge halkı rahat bir nefes alırken, Dağlıca’daki mahalleleri ziyaret eden askere halk çay ikram ediyor, dertlerini anlatıyor. Operasyonlar sonrasında “Türkiye’nin Kandil’i” olarak nitelendirilen İkiyaka Dağları için “Artık PKK için İkiyaka Dağları bir mezarlıktır” ifadesi kullanılmaya başlandı.