Gündem Askere ‘MİT’ formülü komisyondan geçti

Askere ‘MİT’ formülü komisyondan geçti

23.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Askeri Hâkimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Askere ‘MİT’ formülü  komisyondan geçti

Tasarıya göre TSK, MİT’te olduğu gibi sivil mahkemelerde yargılanma taleplerinin özel izne bağlanmasını sağlayacak. Askeri yargıda görevli hâkimlerin sicil ve aranma açısından dokunulmazlıkları olacak. Terörle mücadele kapsamında görev yapan bütün askerlerin yargılanmalarında Milli Savunma Bakanı’nın izin vermesi gerekecek. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanabilmesi için Başbakan onayı gerekecek. Yine Jandarma Genel Komutanı’nın yargılanması için İçişleri Bakanı’nın onayı aranacak. Mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre Askeri Hâkimler Kurulu kurulacak. Askeri mahkemeler, kuvvet komutanlıkları ile ordu ve kolordularda kurulması zorunluluğu kaldırılarak, askeri birliklerin teşkilat yapıları ve bulundukları yerlerin coğrafi durumu ile mahkemelerin iş yoğunluğü göz önünde tutulmak suretiyle Genelkurmay Başkanlığı’nın ve Askeri Hakimler Kurulu’nun görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığı’nca kurulacak.

Yargıtay’dan eleştirdi
Askeri Hâkimler Kurulu oluşturulmasını öngören maddelerin görüşmelerinde yargı bağımsızlığı ve hâkimlik teminatına vurgu yapan muhalefet milletvekilleri, düzenlemeyi eleştirdi. Askeri Yargıtay Üyesi Mehmet Şimşek, “Milli Savunma Bakanı, yüksek askeri yargı üyelerinin sicil ve disiplin amiri değil. Kurula askeri yüksek yargı üyesi girmesi halinde bağımsızlık söz konusu olur. Ancak Askeri Yargıtay ya da AYİM’den katılım yok” dedi.
n ANKARA Milliyet