Gündem Askeri Casusluk’ta ‘hak ihlali’ kararı

Askeri Casusluk’ta ‘hak ihlali’ kararı

10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 357 sanıklı İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan altı askerin yaptığı bireysel başvuruda, “tutukluluk süresinin makul olmaması ve dava dosyasına erişimin kısıtlanmasının” başvurucuların kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

Askeri Casusluk’ta ‘hak ihlali’ kararı


İzmir Askeri Casusluk davasında, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme” suçlarını işledikleri iddiasıyla tutuklanan Yavuz Pehlivan, Burhan Kahraman, İdris Acartürk, Merdin Kışkan, Erdal Özkan ve Ergün Özkan’a ilişkin AYM kararı yayımlandı.

‘Silahların eşitliği’
Suçlamalara dayanak olarak gösterilen delillerin üçüncü kişilerden ele geçirilen dijital materyaller olduğuna dikkat çekilen kararda savcılık ve mahkemenin başvuruculara bu delilleri inceleme ve teknik inceleme yaptırma izni vermemelerinin, “silahların eşitliği” ilkesini ihlal ettiği vurgulandı.
Kararda tutukluluğun devamının, ancak kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına nazaran daha ağır bir kamu yararının mevcut olması durumunda haklı görülebileceğine işaret edilerek, “Başvurucular üçüncü kişilerden ele geçirilen ve suçlamanın temelini teşkil eden esaslı delillere ulaşamamışlar, dolayısıyla etkili şekilde serbest bırakılma taleplerini iletememişlerdir. Böyle bir durumda, yaklaşık 1 yıl 2 aydan 1 yıl 9 aya kadar değişen sürelerle tutuklu bırakılmaları makul kabul edilemez” denildi. AYM, bu gerekçelerle başvurucuların esaslı delil unsurlarına erişimlerinin kısıtlandığını belirterek, tutukluluk süresinin makul olmadığını ve bu durumun anayasanın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkını ihlal ettiğine karar verdi. AYM başvuruculara 5’er bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.