Gündem Askeri savcılara belge verilmemiş

Askeri savcılara belge verilmemiş

28.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay’daki aramada bulunan bilgi notu, askeri savcıların sivil savcılarla iletişime geçmeye çalıştığını ancak savcılığın istediği belgelerin gönderilmediği ya da geç gönderildiğini ortaya koydu

Askeri savcılara belge verilmemiş

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında Genelkurmay’da yapılan aramada, “TSK’da Paralel Yapı İddiaları (FETÖ/PDY) Hakkında Genelkurmay Askeri Savcılığı’nca Yürütülen Soruşturmalar” konulu bilgi notu ele geçirildi.
Komuta katına arz edilmek üzere hazırlandığı değerlendirilen notta, 17/25 Aralık 2013 sonrası TSK’da Paralel Yapı iddiaları kapsamında başlatılan soruşturmalarla ilgili bilgilere yer verildiği görüldü.
‘Cevap verilmemiştir’
Bilgi notunda dikkat çeken husus, TSK içinde FETÖ/PDY iddialarını soruşturan Genelkurmay askeri savcılarının, 17/25 Aralık süreci sonrasında FETÖ soruşturmalarına bakan sivil savcılarla iletişime geçmeye çalıştığı şeklindeki değerlendirme oldu. Bilgi notunda, askeri savcıların, FETÖ soruşturmalarında TSK personeli hakkında elde edilen bilgi ve belgeleri istediği, bu kapsamda Ankara, İzmir gibi Cumhuriyet başsavcılıklarına resmi yazı ile yazı da yazıldığı, ancak ısrarlı taleplere ya soruşturmaların gizli olduğu gerekçesiyle olumsuz yanıt verildiği ya da hiç verilmediği kaydedildi.
Bilgi notunda “FETÖ ile yürütülen soruşturmalar kapsamında TSK personeli ile ilgili elde edilen belgelerin Askeri Savcılığımız ile paylaşılması hususunda cumhuriyet başsavcılıklarına resmi yazı ile de yapılan taleplere ya soruşturmanın gizli olduğu gerekçesiyle olumsuz yanıt verilmiş veya cevap verilmemiştir” denildi.
TSK’ya kumpas soruşturmaları sürecinde Genelkurmay’da görevli askeri savcıların, kumpas soruşturmalarını yürüten sivil savcılarla bilgi ve belge alışverişinde bulundukları kamuoyu tarafından biliniyor. Örneğin, eski Başbakan Yardımcısı Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan ve takipsizlik kararıyla sonlandırılan ‘Kozmik Oda’ soruşturmasında devlet sırrı belgelerin yüklendiği harddisk, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Köse tarafından soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili’ye teslim edilmişti.
Boş bırakılmış
Bilgi notunda, “TSK’nın FETÖ/PDY ile mücadalesinin 17/24 Aralık 2013 sonrası ortaya çıkan devlet destekli refleksten çok daha öncesine dayandığı” belirtilmesine karşın “askeri savcılık tarafından yapılan soruşturmalarda elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda TSK ile ilişikleri kesilerek ya da emekliye sevk edilerek tasfiye edilen kişi sayısı” bölümünün boş bırakılması da dikkat çekti.

Yazarlar