Gündem Askeri tesislere başörtüsü ayarı

Askeri tesislere başörtüsü ayarı

24.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, askeri tesislere girişi sağlayan TSK Akıllı Kartı uygulamasında başörtülü fotoğraf yasağını “askeri personelin eşi, ailesi ve emekli TSK personeli” açısından iptal etti. TSK personeline yasak sürecek

Askeri tesislere başörtüsü ayarı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Lojmanları’nda oturan Astsubay Başçavuş Hakan Kayabaşı, öğretmen olan eşinin askeri kimliği olmadığı için askeri lojman nizamiyesinden içeri alınmadığını belirterek eşine TSK Akıllı Kartı verilmesi için 5 Eylül 2014’te başvurdu. Ancak bu talep eşinin fotoğrafının başörtülü olması gerekçesiyle reddedildi. Kayabaşı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) başvurarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) aleyhine dava açtı. Astsubay, Akıllı Kart Yönergesi’ndeki, “çağdaş olmayan, inkılap kanunlarına aykırı, siyasi veya dini bir ideolojiyi belirleyen kılık kıyafetle çekilmiş fotoğraflar kullanılamaz ve yüzünün tamamı açıkta olacak, iki kulak ve alın açıkça görülecektir” hükmünün iptalini istedi.
‘Simge olmasa da’
Davaya savunma gönderen MSB, “Baş ve yüzün tam olarak görülmediği ve personelin tanınmasını zorlaştıracak nitelikteki fotoğraflar güvenlik amacına hizmet etmez. Bu nedenle hukuka aykırı bir yönü yoktur. Davanın reddine karar verilmesi gerekir” denildi.
AYİM Başsavcılığı da AYİM 3. Dairesi’ne sunduğu görüşünde, olay tarihinde yürürlükte olan yönergede “herhangi bir dini veya siyasi akımla ilgisi olsun veya olmasın her türlü başörtüsünün kullanılmasını men etmektedir” denildiği belirtildi.
Başsavcılık görüşünde, “TSK personeli ile aile fertlerinin tanınması ile yetkisiz kişilerin bina ve tesislere giriş çıkışlarının önlenmesi bakımından gerekli tedbirlerin alınması bakanlık yönünden bir hak ve görevdir. Bakanlık bu görevini yerine getirirken giriş-çıkış usullerini belirlemede takdir yetkisine sahiptir” denildi.
AYİM iptal etti
AYİM 3. Dairesi ise, Akıllı Kart Yönergesi’ndeki ilgili düzenlemenin TSK’da görevli olmayanları ayrı tutacak şekilde düzenleme yapılmamış olması nedeniyle görevli olmayan personel yönünden iptaline karar verdi. AYİM, astsubayın eşinin fotoğrafının bu niteliklere uygun olduğunu belirterek, kart verilmemesi işleminin de iptal edilmesine karar verdi.