Gündem ‘Aslan arkadaşım’

‘Aslan arkadaşım’

15.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Görme engelli üniversite öğrencisi Yusuf Uçar 3.5 aydır birlikte yaşadığı rehber köpeği ‘Aslan’ ile artık her yere rahatça gidiyor

‘Aslan arkadaşım’

Görme engelli Yusuf Uçar (31) İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü 4. sınıfında öğrenci. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda bronz madalya kazandı ve Türkiye Goalball Milli Takımı’nda yer alıyor.
Kadıköy’de oturan Uçar, bir süre önce kendisine eşlik etmesi için rehber köpek sahibi olmaya karar verdi. Aynı zamanda Kadıköy Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü’nde çalışan Uçar, yaptığı başvurunun ve uygunluk testlerinin ardından rehber köpek ‘Aslan’ ile birlikte eğitim aldı. Eğitimin ardından 3.5 ay önce Aslan’la evini ve yaşamını paylaşmaya başladı.
Yusuf Uçar ile rehber köpeği Aslan, sabah evden birlikte çıkıyorlar. Metrobüsle Avcılar’daki kampüse giden ikili, derslerin ardından yine metrobüsle eve dönüyor. Uçar’ın sahildeki yürüyüşünden market alışverişine, arkadaşlarıyla kafedeki buluşmasına kadar hep yanında olan Aslan, Uçar’ın komutlarını takip ederek güvenli şekilde yürümesini sağlıyor.

Haberin Devamı

‘Gözünüz oluyor’

Uçar şunları anlattı: “Bastonla yürümek daha zor. Baston önünüzdeki bir cismi görmüyor ama Aslan görüyor. Rehber köpek bir nevi gözünüz oluyor. Aslan’la gayet huzurlu yaşıyorum ve yürüyorum."

Derse de giriyor

Yusuf Uçar derslere Aslan’la birlikte girdiğini anlattı: “Derste yanımda oturup uyuyor. Sınavlara da girip uyumayı tercih ediyor. Okuldan çıkıp metrobüs durağına yürüyoruz. Durağa geldiğimizde metrobüse binmek için sıra oluyor ama Aslan sıranın en önüne geçmeye çalışıyor. O öne geçiyor, ben onu arkaya alıyorum. Son birkaç binişimizde sıranın arkasına gitmeye başladı. Metrobüsün kapısı açılırken hemen binmek istiyor, bunun yanlış olduğunu, beklemesi gerektiğini söylediğimde anlıyor. Aslan bildiğimiz yerlere gittiğimizde zorlanmıyor. Ama ilk defa gittiğimiz bir yer için bana bakarak komut bekliyor. Hızlı bir araç veya bize doğru koşan biri gördüğünde de tehlike olarak algılayıp duruyor.”