Dünya Astana’da her konuyu görüşürüz

Astana’da her konuyu görüşürüz

10.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, çatışan taraflar arasında Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlecek görüşmelerde her konuyu müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi.

Astana’da  her konuyu görüşürüz

Esad, Fransız basınına verdiği ve dün Suriye resmi haber ajansı SANA’da yayınlanan röportajında, Astana’daki siyasi müzakerelerin tarihi belirlendiğinde delegasyon gönderme niyetinde olduklarını belirtti. Astana’da yapılacak görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazırız” diyen Esad, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Krizi sona erdirecek ya da Suriye’nin geleceğini konuşacak müzakereler için sınır yok. Ancak diğer taraftan masada kim olacak? Bunu henüz bilmiyoruz. Gerçek Suriye muhalefeti mi olacak? ‘Gerçek’ derken, kökleri Suriye’de olandan söz ediyorum. Suudi, Fransız ya da İngiliz değil. Müzakerelerin başarısı, buna bağlı.”

‘Sandığa gidelim’

Esad, “Devlet başkanlığınızla ilgili konuyu dahi görüşmeye hazır mısınız?” sorusu üzerine, “Evet, ama benim pozisyonum anayasaya bağlı. Anayasada devlet başkanını göreve getirmek ya da ondan kurtulmak için mekanizma çok açık. Yani eğer bu konuyu tartışmak isterlerse, anayasayı konuşmaları lazım” dedi. Esad, “Anayasa, ne hükümete, ne devlet başkanına ne de muhalefete ait. Suriye halkına ait olmalı. Her anayasa için referanduma ihtiyacınız var. Bu (Astana’daki) toplantıda tartışılabilecek noktalardan biri. Ancak ‘Bu devlet başkanını isteriz ya da istemeyiz’ diyemezler. Çünkü devlet başkanı seçim sandığına bağlı. Eğer onu istemiyorsanız, sandığa gidelim” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Suriye lideri, “Müzakerelerde silahlı muhaliflerin akıbetinin ne olacağı” yönündeki soruya da, silah bırakan muhaliflerin affedileceği yanıtını verdi.

Rakka konusu

Suriye’de çatışan taraflar arasında Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğündeki ateşkes, 30 Aralık’ta yürürlüğe girmişti. Esad, Rakka’nın durumunun ne olacağına yönelik soruya ise “Suriye toprağının her karışını kurtarmanın Suriye ordusunun görevi olduğu” yönünde cevap verdi ve tüm Suriye’nin devlet otoritesi altında olması gerektiğini savundu. Esad, geçen ay hükümet güçlerinin ele geçirdiği Halep’in bombalanmasının “meşru olduğunu” söyledi ve “Bazen ödenmesi gereken bedel budur ama nihayetinde halk teröristlerden kurtarıldı” dedi. Esad, Doğu Halep’te sivillerin ölmesinin ve yıkımın “tüm Suriyeliler için acı verici” olduğunu söyledi ve “Tüm savaşlar kötüdür” dedi. Ancak “Sivilleri muhaliflerin yönetimine, baskılarına, cinayetlerine, kafa kesmelerine terk etmek daha mı iyi?” diye de ekledi.

Barada’da son durum

Suriye ordusu ve Hizbullah’ın Şam’a su sağlayan Barada Vadisi’ni almak için operasyonları devam ediyor. Esad, Barada Vadisi’nin ateşkes kapsamında olmayan gruplar tarafından işgal edildiğini ve bu bölgenin geri alınacağını duyurdu.