Dünya Astana’da umut veren görüşme

Astana’da umut veren görüşme

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Astana’da düzenlenen Suriye konulu son toplantının ardından umut verici açıklamalar yaptı. 3 garantör ülke, sürece bağlılıklarını teyit etti.

Astana’da umut veren görüşme

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı dün gerçekleşti. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, toplantının açılışında, Astana sürecinde şimdiye kadar 8 toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu sürecin Suriye’de ateşkesin büyük ölçüde sağlanmasına katkıda bulunduğu söyledi.

Haberin Devamı

Astana sürecinin üç garantör ülkesi olan Türkiye, Rusya ve İran’ın dışişleri bakanlarının kabul ettiği ortak bildiride, Suriye’de Astana süreci kapsamında oluşturulan gerilimi azaltma bölgeleri uygulamasının devam etmesine karar verildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Astana’da yapılan görüşmelerin 9. turunun mayıs ortasında yapılmasına karar verildiği de kaydedildi. Görüşmelerde, garantör ülkelerin liderleri arasında 4 Nisan’da İstanbul’da yapılacak zirve de teyit edildi. Siyasi çözüm için liderler 4 Nisan’da Ankara’da bir araya gelecek.

İnsani yardım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, toplantı sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’de durumun önceki yıllara göre daha iyi olduğunu ifade ederek, Astana’daki bakanlar toplantısında Doğu Guta’da endişe verici gelişmeleri, teröristleri ılımlı güçler ve sivillerden ayırma konularını ele aldıklarını söyledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e ev sahipliği için teşekkür eden Çavuşoğlu, “Üç dışişleri bakanı olarak bugün (dün) gerçekleşen görüşmelerde de ateşkes ve insani yardımlara, sürece ve çözüme bağlılığımızı bir kez daha vurguladık” dedi.

Haberin Devamı

Astana’da umut veren görüşme

Astana’da kazanılan ivmeyi korumak istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, Soçi toplantılarının ruhunu koruyarak üç garantör ülkede dönüşümlü olarak toplantılar yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Çavuşoğlu, “Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özellikle sivillerin ağırlıklı yaşadıkları yerde değişik stratejilerimizin olması lazım” dedi.

‘Farklı amaçlar var’

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise “Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemeyen, ülkeyi bölmek, kaos ortamına sürüklemek isteyen, jeopolitik amaçları takip eden güçler var” ifadesini kullandı. Lavrov, “Doğu Guta, Yermuk, Fua ve Kefreya, Rakka, İdlib ve Hama bölgelerindeki durumun gerginliği çerçevesinde Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak çabaları büyük önem kazandığına” işaret etti. Rus Bakan, Batılı jeopolitik aktörlerin bazı grupları provokasyon için korumak istediğini, Doğu Guta’dan Şam’da ateşler açıldığını, sivillerin öldüğünü ifade etti. Lavrov, ABD’ye seslenerek, “Suriye’de rejimin değiştirilmesi, farklı dış aktörler kontrolünde küçük beyliklerin kurulması gibi bazı niyetler var. Fakat bu yaklaşım Astana çalışmalarına aykırı. Eminim ki tarihin doğru tarafındayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de rejim ve destekçilerinin El Nusra ve El Kaide ile ilişkili diğer gruplarla mücadelede büyük yol kat ettiğini belirtti. Zarif, “Astana sayesinde insanlar Suriye topraklarına geri dönmeye başladı” dedi. “Suriye’de savaşın durdurulması için Astana sürecinin tek başarılı adım olduğu düşünüyoruz” ifadelerini kullanan Zarif, insani yardımların, çatışmaların yaşandığı bölgelere ulaştırılması konusunda çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.