Siyaset Astana görüşmelerine ABD de katılabilir

Astana görüşmelerine ABD de katılabilir

31.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Astana görüşmeleriyle ilgili Çavuşoğlu, “Lavrov’la Astana’nın hazırlıklarını yapacağız. ABD de katılmak isterse biz bundan mutluluk duyarız” dedi

Astana görüşmelerine  ABD de katılabilir

Dışişleri Bakanı Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Alanya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Suriye ve bölgedeki gelişmeler, ateşkes ve Astana mutabakatına yönelik değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, çabalarına rağmen bugüne kadar anlaşmaların hiçbirisinin uygulanmadığını dile getirdi.
Mutabakata varıldı
Çavuşoğlu, Halep’teki işbirliğinin teşvik edici olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Putin’le, bizim Lavrov’la görüşmemiz, daha sonra üçlü zirve ortak açıklama bu süreç için temel oldu. Çabalarımızı sürdürdük ve ateşkesin Suriye geneline yayılması için mutabakata varıldı. Muhalefetin imzaladığı ateşkesin garantörü Türkiye ve Rusya. Rejimin aynı şekilde imzaladığı belgenin garantörü ise Rusya” dedi.
‘Mutluluk duyarız’
Rusya’da Noel tatili sonrasında iki ülke uzmanlarının hazırlık yapacağını anlatan Çavuşoğlu, “Lavrov’la bir araya geleceğiz ve Astana’nın hazırlıklarını yapacağız. Kim katılacak, kim katılmayacak, nasıl olacak? Yeni yönetim geldikten sonra, ABD de buraya mutlaka katılmak isteyecektir. Lavrov’la prensip olarak anlaştık. ABD de katılmak isterse biz bundan büyük mutluluk duyarız” diye konuştu. Bir gazetecinin, “PYD konusunda ısrar var mı?” şeklindeki sorusuna Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi:
“Bizim tavrımız nettir. PKK ile YPG’nin farkı yoktur. İlerde silahları bırakırsa terör kantonu oluşturmak yerine Suriye’nin milli beraberliğini, toprak bütünlüğünü desteklerlerse onlar da kapsayıcı bir yönetimin içinde huzur içinde yaşarlar.”
El Nusra’nın da sanki masum bir örgüt gibi değerlendirildiğini belirterek, “El Nusra ve DAEŞ isimlerini kimse bilmezken Türkiye tarafından her ikisi de terör listesine alınmıştı. Terör gruplarıyla orada hakkını arayan, masum, ılımlı grupları çok iyi ayırmak lazım” dedi.

El Bab’a hava harekatı

El Bab’da hava şartlarından dolayı geçen hafta hava operasyonları yapılamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Ama dün (önceki gün) itibariyle yeniden başlatıldı. Çağrımız karşılık buldu ve koalisyon uzun bir aradan sonra dün El Bab’da DEAŞ’ı vurdu. Rusya bile dün El Bab’ın güneyinde DEAŞ’ı hedef aldı” dedi.