Geri Dön
Astigmat, miyop ve hipermetrop nedir?

Astigmat, miyop ve hipermetrop nedir?

Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi göz bozukluklarını sık duyuyoruz. Peki farklarını biliyor muyuz? Astigmat, miyop ve hipermetrop nedir? İşte cevabı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Astigmat nedir?

Astigmat, gözümüzün en önünde yer alan şeffaf tabakanın şekil bozukluğudur. Normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekle sahip olması gerekirken yumurta gibi bir şekle bürünmesidir. Hem uzağı hem de yakını bulanık görmemize sebebiyet verir. Astigmatı yüksek olanlar, net göremez. Bunun haricinde belirgin ölçüde göz ve baş ağrısı çeker. Astigmat, ilk 3 yaş içinde azalabilir ancak daha sonra hemen hemen aynı kalır. Ne artar ne de azalır. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük, ilerlemeye ya da gerilemeye yol açmaz.

Miyop nedir?

Miyop, uzağı görememe durumu, 'göz kırma' kusurudur. Dünyadaki en yaygın göz rahatsızlıklarından biridir. Gözün normalden uzun olmasına bağlı olarak net uzak mesafeyi net görememe durumudur. Uzak bulanık, yakın ise net görülür. Miyop olanlar, uzağı göremedikleri için gözlerini sıklıkla kısarlar. Bu da beraberinde ciddi bir baş ağrısına yol açmaktadır. Miyop eğer 3 derecenin altındaysa 'hafif miyopi', 3-6 derece arasındaysa 'orta seviyede miyopi', 6 derecenin üstündeyse 'yüksek miyopi' olarak adlandırılmaktadır. Genelde uzağı görememe durumu 18 yaşına dek artar. Yoğun ekran/cep telefonu kullanımı olan bireylerde ilerleme devam edebilir. Miyop, doğal seyrindeyken kendiliğinden azalmaz. Gözlük takmak, miyopun derecesini düşürmez. Gözlük ya da lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.

Hipermetrop nedir?

Hipermetrop, miyopun tam aksine gözün ön-arka çapının normalden kısa olmasıdır. Buna bağlı olarak da yakın mesafe net görülememektedir. Yakını bulanık gören hipermetroplar uzağı net görür. Yakını göremeyen hipermetroplar, bir şey okurken harf ya da satır kaydırırlar veya harfleri iç içe geçmiş görürler. Uzun süre okuma yapanlarda göz çevrelerinde ve başlarında ağrı oluşur. Gözlük takmak hipermetrop derecesini düşürmez. Fakat gözlük ya da lens kullanılmadığı takdirde hipermetroplar net göremez ve ciddi bir göz ya da baş ağrısı yaşayabilirler.

Benzer İçerikler