Ortadoğu 2015-2018

Bölgemizde yaşanan karmaşaya karşı ideolojilerin, politikaların gözden geçirilmesi gerekir

I. Dünya Savaşı ardından Ortadoğu’nun paylaşılmasını düzenleyen San Remo Antlaşmasının(25.4.1920) ardından neredeyse bir yüzyıl geçerken, şimdi bölgedeki güç dengelerinin yeniden gözden geçirildiğini görüyoruz. Coğrafyamızda yaşanan mezhepsel çatışmalar, farklı etnik yapıların durumu, önce El-Kaide’nin bir parçası olarak ortaya çıkan, daha sonra kendi devletini kurmak isteyen IŞIL, doğal olarak yapay şekilde biçimlendirilmiş bu antlaşmanın artık miyadını doldurduğunu gösteriyor. Ne ilginç ki San Remo Antlaşması ve IŞIL’ın astrolojik haritalarında ay düğümleri aynı derecelere düşmekte. (15 derece Boğa-Akrep ekseni) Bu gösterge geçmişle gelecek arasında kritik bir noktadan geçtiğimizi göstermekte.

Haberin Devamı

Dinsel, siyasi ve etnik çatışmalar söz konusu olduğunda, önümüzdeki yıllarda (2015-2018) Yay burcunda ilerleyecek Satürn’e son derece dikkatle bakmamız gerekecek. Satürn astrolojide kristalizasyonu yani oluşumu, maddi hale gelmeyi, inşa sürecini açıklayan gezegendir. Satürn aynı zamanda geçtiği burcun konularındaki hataları, eksikleri, kısıtlamaları gösterir. 2012-2015 döneminde, Satürn Akrep’teyken devleti içeren konularda güç savaşlarına tanık olduk. Gizli faaliyetler yoğunlaştı. Şimdi Satürn Yay’da iken (2015-2018) içerisinde özellikle dini unsurların olduğu konularda çok daha yoğun bir gündem yaşayacağız. Yay ideolojiler, felsefe ve inançla yakından ilişki bir burç olarak, devlet politikası söz konusu olduğunda bu temaların getirdiği sorunların farkına varacağız.

Ancak bu süreç düz bir yoldan çok, içerisinde karmaşa taşıyan koşulları da gösteriyor. Nitekim 2011 yılından bu yana Balık burcunda ilerleyen Neptün ülkemizin uluslararası konular, dış siyaseti, medya, akademi, üniversiteler alanı olan 9. evine girerek, idealist ülküler, gerçekçi olunamayan puslu ve karmaşık durumlar getirmeye başlamıştı. Önümüzdeki yıllarda Yay burcunda ilerleyecek olan Satürn’ün Neptün’le olan karesi dış politikada öngörüsüz durumların yarattığı sorunları ya da hataları daha sert bir şekilde ortaya koyacaktır. İnançlar ve ideolojik ayrımlar içindeki çatışmalar netleşirken, oldukça karmaşık bir süreçten geçebiliriz. Satürn ve Neptün arasındaki kare açılar 2015 Kasım, 2016 Haziran ve Eylül aylarında yoğunlaşacak. Tüm bunlara ek olarak, 2016 yılında yeniden bir Mars geri hareketi ile karşı karşıyayız. Mars’ın özellikle Yay burcunda geri harekete başlayacak olması dikkatimizi sözünü ettiğimiz konulara daha çok çekmekte. Daha da dikkat çekici olanı Mars’ın Satürn’le birleşiminin 9 derece Yay burcunda gerçekleşecek olması. 24 Ağustos 2016’da gerçekleşecek olan bu birleşme haritası Ankara’ya göre çıkarılan haritada tam derece olarak (partil) yükselen burcun üzerinde görülmekte. Ayrıca bu birleşim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın haritasındaki Ay-Mars kavuşumuna da çok yakın durmakta. Dolayısıyla, Ortadoğu’da cereyan edecek dengesiz koşulların ve çatışmaların ülkemizi de yakından ilgilendirdiğini söylemeye bile gerek yok.

Haberin Devamı

Öyle gözüküyor ki, 2015-2018 sürecinde coğrafyamızda gündeme gelecek olan karmaşaları ve içerisinde dini, inançlara ait çatışmaları uzun vadeli bir bakış açısı ile değerlendirmek ve dikkatli olmak gerekiyor. Bu süreçte hata yapmamak, gerçekçi bir tavır sergilemeke için yönetime çok iş düşmekte.

Haberin Devamı