Gündem Ataerkillik şiddeti besliyor

Ataerkillik şiddeti besliyor

09.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

30 yıldır kadın hakları ve eşitliğinin sağlanmasın yönelik Türkiye ve dünyada yaptığı çalışmalar nedeniyle ‘Joan B. Dunlop’ ödülünü alan Pınar İlkkaracan, artan şiddeti ve çalışmalarını Milleyet’e anlattı...

Ataerkillik şiddeti besliyor

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Pınar İlkkaracan, kadınların insan hakları konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle Uluslararası Kadınların Sağlığı Koalisyonu (IWHC) tarafından Joan B. Dunlop ödülüne layık görüldü. Ödülünü 3 Kasım’da ABD’de düzenlenen törenle alan İlkkaracan’ın, 30 yıldır kadın hakları ve eşitliğinin sağlanmasın yönelik Türkiye ve dünyada yaptığı çalışmalar nedeniyle bu ödüle layık gördülüğü belirtildi. Dünyada kadın ve kız çocukları için sağlıklı ve güvenli toplumlar kurma konusunda çalışan cesur kadınları desteklemek için verilen ödüle layık görülen İlkkaracan, Milliyet’e Türkiye’de kadının konumunu değerlendirdi.

Haberin Devamı

30 yıldır kadın hakları için çalışıyorsunuz. Sizi Dunlop Ödülü’ne götüren çalışmalar nelerdir?

Türkiye’de kadın haklarının geliştirilmesi için geçmişte çok çalıştım. Özellikle yasal refomrlar üzerine çalışmalar yaptım. 1996-97’de bir kampanya yapmıştık; aileyi koruma diye geçen aslında şiddeti hedef alan bir yasal düzenleme önermiştik, bu sayede 1996-1997’de Türkiye’de koruma emrinin çıkmasını sağladık. 2000-2001 Medeni Kanunu’nun reformunda çok çalıştım. 2002-2004 TCK’da toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzerine çalıştık. 3 yıldır da yoğun bir şekilde Birleşmiş Milletler’de (BM) ‘Sürdürürebilir Kalkınma Hedefleri Ajanda 2030’un hedeflerinin belirlenmesinde toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalıştım.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddetle mücadele için ne yapılabilir?

İlgili bakanlıklar, jandarma, emniyet ve sağlık birimleri arasında koordinasyonlu bir birim kurulmalı. Sağlık birimlerinin bu koordinasyona dahil edilmesi önemli. Kadın başına bir şey gelince sağlık birimlerine başvuruyor ama kimseye anlatmıyor. Başbakanlığın altında kadına karşı şiddeti önleme koordinasyon birimi kurulursa, oran düşürülebilir. Kadına karşı şiddetin temel nedeni toplumdaki cinsiyet eşitsizliğidir. Türkiye’de son derece ataerkil ve muhafazakar söylem arttı. Muhfazakar söylem artınca da erkekler, kocalar, hakimler cesaretleniyor. Böylece toplumsal cinsiyet eşitliszliği artıyor ve de beraberinde şiddet de artıyor.

Yerel yönetimde kadın yok

1 Kasım seçimlerinde meclisteki kadın milletvekili oranı yüzde 15’te kaldı. Bu oran bize neler anlatıyor?
Ondan önce kamuda üst düzey yönetici pozisyonunda da çok az kadın var. Ya da HDP hariç diğer yerel yönetimlere baktığımızda da kadın yöneticilerin neredeyse hiç olmadığını görüyoruz. Kaç validen biri kadın? Ankara kanunu değiştirse bile uygulamada kadın yok. Bütün dünyada araştırmalar var yönetimde, kadın temsil oranı yüzde 30’u aşmadıkça, kadın-erkek eşitliği konusunda bir çalışma yapamıyor ya da etkili olamıyorlar. Ki ben de gözlemledim kadın oranı az olduğunda, Meclis’teki kadınlar da erkek gibi davranmaya başlayabiliyorlar.