Gündem Atatürk çınar ağacı için köşkü yürüttü

Atatürk çınar ağacı için köşkü yürüttü

09.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’daki zeytinliklerin kesilmesi son yıllarda yoğun olarak yaşanan ve geçmişten günümüze gelen tartışmaları da gündeme getirdi.

Atatürk çınar ağacı için köşkü yürüttü

Ağaçların taşınmasının en güzel örneğini Atatürk vermişti. Atatürk Bursa’ya giderken Yalova sahilinde ulu bir çınar ağacı dikkatini çekti. Yatı durdurup sahile çıkan Atatürk burada bir süre dinlendikten sonra çınarın çevresinde bir köşk yapılması talimatını verdi. 21 Ağustos 1929’da yapımına başlanılan köşk, 12 Eylül 1929’da tamamlandı. Atatürk 1930’da köşke gittiğinde orada çalışanlar yandaki çınar ağacının dalının köşkün çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini söyleyerek, çınarın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istedi. Atatürk ise çınar ağacının dalının kesilmesi yerine, binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını emretti.
Bu görev, İstanbul Belediyesi’ne verildi. 8 Ağustos 1930’da mühendislerin tamamladığı çalışma sonucunda köşk 5 metre öteye kaydırıldı. Ağaçların kesilmesi son olarak Taksim Gezi Parkı, ODTÜ yolu, 3. köprü güzergahı ve yeni Cumhurbaşkanlığı sarayı yapımında da gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeni binanın yeşil alan nedeniyle yerinin kaydırıldığını açıklamıştı.