Gündem Atatürk’ten Obama’ya ünlüleri giydirdiler

Atatürk’ten Obama’ya ünlüleri giydirdiler

28.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk’ün frak ve smokinlerini diken Kordonciyan Ailesi'nin dördüncü kuşak temsilcisi Levon Kordonciyan, Obama'dan Abdullah Gül'e, Brad Pitt'ten Tarkan'a ünlü isimlerin terziliğini yapıyor

Atatürk’ten Obama’ya  ünlüleri giydirdiler

Levon Kordonciyan, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında getirdiği Şapka ve Kılık Kıyafet Devrimi sonrasında terzilik mesleğini öğrenmeleri için Fransa’ya gönderilen altı terziden biri. Döneminde, Atatürk başta olmak üzere, yabancı sanatçılara, iş adamlarına, tüccarlara smokin diken Kordonciyan’ın mesleğini bugün dördüncü kuşaktan temsilcisi Levon Kordonciyan Nişantaşı’ndaki atölyesinde yaşatıyor. Torun Kordonciyan’ın müşterileri arasında da Türkiye’den ve dünyadan birbirinden ünlü isimler yer alıyor.
Müze gibi atölye
Kordonciyan'ı adeta müzeye benzeyen şirin atölyesinde ziyaret ettim. Atölyeye girdiğinizde sizi Cumhuriyet döneminden kalan eski kömürlü ütüler, siyah beyaz fotoğraflar, bir asırlık makaslar ve dedesinin 1920’li yıllarda terziliğin okulu sayılan Sultanhamam’da çalışırken kullandığı omuz terazisi karşılıyor.
Mesleğe 7 yaşında başlayan Kordonciyan’a göre büyük dedesinden kalan en büyük miras ‘kalıpsız kesim’. Levon Kordonciyan, hiç kalıp kullanmadan bir kaç saat içinde kesimi tamamlayabiliyor.
“Şıklık bir bütündür” diyen Kordonciyan, smokin altına giyilecek ayakkabının da çok özel olması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Ayakkabılar kesinlikle rugan olmalı ve giyilen takımın rengine göre seçilmeli. Pantolon krem rengiyse ayakkabı da krem rengi olmalı. Şık bir görüntü için smokin altına mutlaka bağcıklı ayakkabı giyilmeli.”
Zengin bir portföye sahip
Dedesi Atatürk’e smokin diken torun Kordonciyan günümüzde Atatürk’ü ve kıyafetlerini tanıtmak için 10 Kasım, 29 Ekim ve özel günlerde Atatürk’ün giydiği smokin ve frak örneklerini de defilelerde sergiliyor.
Levon Kordonciyan kendisi de birbirinden ünlü isimlere frak ve smokin dikiyor. Bu kişiler arasında Barack Obama, Abdullah Gül, Arnold Schwarzenegger, Samuel L. Jackson, Brad Pitt, Sean Connery, Eddie Murphy, Hugh Jackman, Tarkan, Cem Yılmaz gibi isimler yer alıyor.
Bu mesleğin daha uzun yıllar yaşayabilmesi için püf noktalarını öğrencilerine de öğreten Kordonciyan, bu mesleği kendi ailesinden de kızı Nora’nın devam ettirmesini istiyor. Kızının atölyeye geldiğinde mezureyi boynuna takarak mesleği öğrenmeye çalışması, bu konuda umudunu artırıyor.

Haberin Devamı

Nerede hangi kıyafet giyilir?

“Her elbisenin kendine özgü bir anlamı var ve her elbise her ortamda giyilmez” diyen Levon Kordonciyan’ın mekan ve saate göre kıyafet önerileri şöyle:
n Bonjour: Frakın kuyruksuz olanı Bonjour, sabah 08.00 ile 10.00 saatleri arasında çay partilerinde giyilir. Bu saatler arasında pantolonu beyaz olmalı. Saat 10.00 ile 12.00 arasında çizgili ya da siyah pantalonla giyilmeli.
n Jaketatay: Saat 12.00'de halka seslenecek ya da konferans verecek kişi, çizgili gümüş renkte pantolon, gümüş renk yelek, fular ve silindir şapkayla giyer.
n Redingot: Gündüz dolaşma kıyafetidir. Ata yaka gömlek, kravat, diz altı ceket, siyah ve gümüş çizgili pantolonla giyilir.
n Frak: Davette ev sahibi frak giyer. Davetliler önce smokinle geceye katılır, eğer gecede dans varsa, smokini değiştirip frak giyerler. Yeleği, papyonu, kuşağı ve eldiveni beyaz olmalı. Gece, krem renkli ceketle sonlanır.

Haberin Devamı

SOSYAL TREND

Evde oturan erken ölür

Her insanın bir hayali vardır. Dünyayı gezmek, farklı kültürleri, insanları, yemekleri tanımak benim de hayalim. Fakat daha biraz önce tıklım tıklım metrobüsten inip ayaküstü bir simit yiyebildim. Hayaller polar rover; hayatlar metrobüs yani. Fakat Duygu Şar ve Bilgehan Çelik hayallerini gerçekleştirmek için işe koyulmuş. Bir Çingene atasözü olan "Evde oturan erken ölür" sözünden yola çıkarak ölmeden önce yapılması gerekenler listesindekileri gerçekleştiriyorlar. Bir gün Fransa’da Le Mans 24 Saat Yarışı’na gidiyorlar başka bir gün trenle Kars’a gidip kayak yapıyorlar. Bunu yaparken, takipçilerine rehber olacak bilgiler www.bizevdeyokuz.com sitesinde de paylaşıyorlar.

Videolu sözlük

İnsanlarınfarklı kategorilerden aradıklarını bulabileceği, güncel sorunlar, popüler konular üzerine 15 saniyelik mikro-videolar aracılığıyla içerik üretilebilen sosyal medya platformu Scorp, bir çeşit videolu sözlük. Koç Üniversitesi öğrencileri Serkan Işık ve İzzet Zakuto ile farklı üniversitelerden öğrencilerin oluşturduğu uygulama, yakında Android kullancılarına da açılacak.

Haberin Devamı

Harçlıklarımız yetmiyor ki!

‘Burs desteği alıyorum’

- Cansu Solak (Çukurova Üniversitesi-İşletme): Başbakanlık bursu ve biraz da ailemden aldığım maddi destekle eğitim giderlerimi karşılamaya çalışıyorum. Ancak ev kirası, faturalar derken harçlığım bir anda bitiyor. Sosyal aktivitelerimi elimde kalan bütçeye göre ayarlamaya çalışıyorum. Ayda bir kere sinemaya gidebiliyorum ya da hiç gitmiyorum. Bence öğrencilere verilen 330 TL yeterli değil.

‘Param ucu ucuna yetiyor’

- Ali Eren Ünal (Ege Üniversitesi-Halkla İlişkiler ve Tanıtım): KYK kredisi ve harçlıklarla birlikte aylık 900 TL'ye yakın para geçiyor elime. Bunun barınma ve yemekle birlikte ortalama 250 TL'sini KYK’ya yatırıyorum. Ulaşıma 70-80 TL ayırıyorum. Gelen para bazı aylar ucu ucuna yetiyor bazen de yetmiyor. Bu durumda KYK kredisinden bir sonraki aydan kesilmek üzere harçlık avans çekiyorum.

‘Ek iş yapıyorum’

- Mahmut Akgümüş (Nişantaşı Üniversitesi-Odyometri): Kredi ile ailemden bir miktar destek alıyorum. Aylık elime geçen toplam para 1000 TL'yi buluyor. 500 TL kiraya ve yol masraflarına gidiyor. Geriye kalan parayla da diğer harcamalarımı yapıyorum. Elime geçen para bazı aylar yetmiyor. Yetmediği aylarda geçici işlerde çalışıyorum. Örneğin figüranlık yapıyorum, böylece ek gelir elde ediyorum.

Haberin Devamı

2015’te toprak tonları hâkim

Vintage ruhunun sokaklara yansıyacağı 2015'te kıyafetlerde neon ve metalik renkler kullanılırken makyajda sadelik öne çıkıyor. Bu yıl makyajda toprak tonları hakim. Ancak dudaklarınızda iddialı renkleri tercih edecek olursanız gözünüzde sade tonları kullanmalısınız. Hiç göz makyajı yapmayı tercih etmiyorsanız da mutlaka rimel kullanın derim. Rimel, duru bakışlarınızı ortaya çıkaracak ve size çekici bir hava katacaktır.
Makyajın en önemli noktası , fondöten. Teninize uygun fondotöni uyguladıktan sonra makyajınızın kalıcı olması için fondöteninizden daha açık tonda veya renksiz bir pudra da kullanmaısınız.
Bu noktada makyajınızın iyi görünmesi için güzel bir cilde sahip olmanız gerektiğini de belirtmekte yarar var. Güzel bir cilt için ise temizlik şart. Günde en az iki kere cildi temizlemek, tonik kullanmak ve nemlendirmek gerekir. Ayrıca haftada bir kez peeling ve maske uygulaması yaparsanız daha canlı bir cilde sahip olabilirsiniz.