Dünya Ateşkes için uluslararası çağrı

Ateşkes için uluslararası çağrı

24.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Guta’da devam eden hava saldırılarını durdurmak için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ateşkes çağrısı yaparken, rejim güçleri sivillere bölgeyi terk etmeleri için havadan broşür attı.

Ateşkes için uluslararası çağrı

Suriye’de başkent Şam’ın Doğu Guta banliyösüne yönelik hava saldırıları devam ederken, gelişmeler, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’de Beşar Esad rejiminin saldırılarını sürdürdüğü Doğu Guta’da acil ateşkes çağrısı yaptı. BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, haftalık basın toplantısında Mistura’nın ofisinden Doğu Guta’daki gelişmelere ilişkin yapılan açıklamayı okudu. Buna göre Mistura, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’a “gerilimi düşürme bölgelerinin” yeniden sağlanması için acil toplantı çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Abluka altındaki Doğu Guta’ya yönelik rejimin “dehşet verici” bombardımanının durdurulması için acil ateşkes çağrısı yapan Mistura, ateşkesin hemen ardından Doğu Guta’ya insani yardımların ulaştırılabilmesi için acil ve engelsiz erişim izni verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mistura, muhaliflerin de Şam’a yönelik saldırılarına son vermeleri gerektiğini belirtti.

Ateşkes için uluslararası çağrı
Buna karşı ateşkes önerisinin görüşeceği oturumun başlamasına saatler kala, muhaliflerin denetimindeki bölgeyi 6 gündür bombardımana tutan Suriye hükümeti, sivillere ‘bölgeyi terk edin’ çağrısı yaptı. Askeri helikopterlerden Doğu Guta üzerine atılan bildirilerde sivillerden “belirlenen güvenli geçiş koridorlarını” kullanarak bölgeyi terk etmeleri istendi.

Haberin Devamı

Katliam dursun!

Avrupa Birliği’nden de (AB), “Doğu Guta’daki katliam derhal durdurulmalı” çağrısı yapıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yazılı açıklamasında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce sivilin kasıtlı olarak ve acımasızca hedef alındığını belirterek “Doğu Guta’daki katliam derhal durdurulmalı” ifadesini kullandı.

Sivillere insani yardımın kısıtlanmadan ulaştırılmasının ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirten Mogherini, tüm tarafların acilen şiddete son vererek daha fazla hayat kaybını önlemesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan İsveç ve Kuveyt’in girişimleriyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) getirilen ateşkes tasarısı önce Rusya’nın itirazıyla karşılaştı. Tasarıda, Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta’daki 700 kişinin tıbbi tahliyesi için bir ay insani ateşkes talep ediliyor. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ülkesinin tasarıda bazı değişiklikler yapılmasını önerdiğini söyledi.