Mersin Atık Sektörü Önlem Alınmasını Bekliyor

Atık Sektörü Önlem Alınmasını Bekliyor

19.04.2018 - 11:20 | Son Güncellenme:

.

Atık Sektörü Önlem Alınmasını Bekliyor

ÇEVDOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akbaş, atık sektöründe ciddi sorunların ortaya çıktığını ve bunun için acil önlem alınması gerektiğini savundu.
Akbaş, Türkiye’de yeni yeni gündeme gelen geri dönüşüm sektöründe önemli sorunların yaşandığını belirterek, dünyada sektörün önemli bir kısmını elinde bulunduran Çin’in, ülkeye ithal ettiği atıklardan dolayı elde edilen geri dönüşümlü ürünlerin çevre kirliliğine yol açtığını fark etmesiyle belirli bir oranın üzerinde kirliliğe sahip olan atık ithalatını yasakladığını söyledi. Buna bağlı olarak Çin başta olmak üzere AB ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi bir çok ülkenin, ortaya çıkan atıklarla baş edebilmek için formül ararken, 6 milyon ton gibi atığın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler olan Hindistan, Pakistan, Vietnam, Kamboçya ve Malezya’ya gönderildiğinin ortaya çıktığını kaydeden Akbaş, "Türkiye’ye her ay ithal edilen atık miktarı da gittikçe artıyor. Bu konu Türkiye’ye ciddi hasarlar bırakacaktır. Türkiye’nin çöplüğe dönüşmemesi adına bu konu hususunda ciddi önlemler alınması gerekiyor" dedi.
Çevre ve hava kirliliğinin had safhaya ulaştığı Çin’de, yeni yılla birlikte çöp ithalatının büyük ölçüde yasaklandığını ifade eden Akbaş, 1 Ocak 2018 itibariyle plastik atık ve 20 ayrı geri dönüşüm malzemesinin ülkeye girişine izin verilmediğini belirtti. Çöp ticaretinin bu güne kadar iki tarafın da işine geldiği bilgisini veren Akbaş, "Atıklarını gemilere yükleyip Çin’e göndermeye alışmış olan sanayi ülkeleri için, yıllardır süren rahatlık devri artık sona erdi. Aslında çöp ticareti bugüne kadar iki tarafın da işine geliyordu. Batılı ülkeler atıklarından kurtulurken, Çin’de gelen çöplerin içinden değerleri madde ve malzemeleri ayrıştırarak bunları üretimde kullanıyordu ve kar elde ediyordu. Çöp ayrıştırma halen Çin’in pek çok bölgesindeki milyonlarca işçinin ana geçim kaynağını oluşturuyor" diye konuştu.
"Yurt dışına atık ihracatı daha önceden alınan kararlar ile engellenmiştir" diyen Akbaş, "İç piyasada düşen fiyatlardan dolayı oluşan maliyetler, artık atığın toplanmasına izin vermeyecek boyuta gelmiştir. Kaynakta toplama çalışmaları önlem alınmaz ise yapılamayacaktır. Bu da on binlerce kişinin işsiz kalmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandı.