Gündem Atom bombası gibi patladı

Atom bombası gibi patladı

14.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin’de kimyasal maddelerin saklandığı bir depoda art arda meydana gelen dev patlamalarda en az 50 kişi hayatını kaybederken, 700 kişi yaralandı. İlk patlamaya kısa bir sürede giden itfaiye ekipleri 7 kat büyük ikinci patlamanın kurbanı oldular

Atom bombası  gibi patladı

Çin’in en önemli liman kentleri arasında yer alan Tianjin’de önceki akşam uzaydan bile görülebilen dev bir patlama ile dünyanın yüreğini ağzına getirdi.

Haberin Devamı

Kimyasal maddeyle dolu depoda meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 50 kişi hayatını kaybederken, en az 700 kişi de yaralandı. Acil müdahale için hastanelere kaldırılan yaralılardan 77’sinin durumunun kritik olduğu belirtildi. Atom bombası şiddetindeki patlamada bölgede bulunan binaların camları kırıldı, binlerce yeni otomobil kullanılamaz hale geldi. Patlamaların, depolardan patlayıcı sevkiyatı yapıldığı sırada meydana geldiği belirtilse de bu bilgi henüz doğrulanmadı.

Çin merkezli Şinhua haber ajansı, ilk patlamadan 30 saniye sonra ikinci bir patlamanın meydana geldiğini, bunları da başka patlamaların izlediğini açıkladı. İlk patlamanın ardından müdahale etmek için depoya giren itfaiye görevlilerinin bu sırada ikinci patlamayı yaşadıkları belirtildi. Yetkililer, kayıplara ulaşmaya çalışırken, ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Patlamaların yarattığı 2.9 şiddetindeki yer sarsıntısı kentin kilometrelerce uzağında da hissedildi. Bölgedeki patlamanın etkilediği 4 kilometrekarelik bir alanda yaşayan her canlı zarar gördü.

Patlama anının görgü tanığı Çinli Zhang Zhaobo, “Patlamayı duyduğum anda deprem oluyor sandım. O sırada gökyüzünün tamamen kırmızı olduğunu fark ettim. Bütün camlar kırılmış ve etrafa saçılmıştı” sözleriyle olayın şiddetini anlattı. Patlamanın meydana geldiği deponun yakınında oturan bir başka görgü tanığı Huang Shiting ise “Patlamanın meydana geldiği sırada gökyüzü aydınlandı. Depodan yaklaşık 100 metre uzunluğunda bir alev topu yükseldi” dedi.

21 ton TNT’ye denk

İlk patlamanın şiddeti 3 ton TNT’nin patlamasına eşit olarak nitelendirilirken, ikincinin ise 21 ton TNT patlamasına eşdeğer olduğu vurgulandı. Bölgede meydana gelen patlamalar yüzünden kentte uzun süreli elektrik kesintileri yaşanırken, metro seferlerine de geçici olarak ara verildi. Çin medyası, patlamanın yaşandığı deponun sahibi olan ‘Ruihai Logistics’ şirketinin üst düzey yöneticilerinin sorgulandığını duyurdu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de yaralıların kurtarılması ve yangının söndürülmesi için her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti. Tianjin 14 milyon nüfusuyla Çin’in en büyük ticaret merkezleri arasında.

Haberin Devamı

HER ŞEY YOK OLDU
Patlamada otomobil markası Renault’nun deposu da zarar gördü. Yaklaşık bin 500 otomobilin kullanılamaz hale geldiği, zararın 33 milyon dolar olduğu aktarıldı. Bölgede Volkswagen deposundaki birçok aracın da hasar gördüğü belirtildi. Firma sözcüsü Larissa Braun, ‘Hasarın tespiti için çalışma yürüteceklerini’ vurguladı. Tianjin, Çin’in en büyük otomobil nakliye limanlarından biri olmasının yanı sıra ülkenin kuzey bölgelerinde açılan bir kapı olarak da büyük öneme sahip.