Geri Dön
Atom bombası nedir? Atom bombası hakkında bilgiler

Atom bombası nedir? Atom bombası hakkında bilgiler

Bir tür nükleer silah olan atom bombası nedir? Atom bombası nasıl üretilir? Hangi ülkeler atom bombasına sahiptir? İşte atom bombası hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Atom bombası tahrip edici gücünü nükleer reaksiyon, füzyon ya da termonükleer sayesinde gerçekleştiren patlayıcı bir tür nükleer bomba çeşididir. Atom bombası çok küçük miktarda bir maddenin devasa boyutta enerji açığa çıkarmasına sebep olur. İlk atom bombası denemesinde 20 bin ton TNT patlayıcıya eş değer enerji ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Atom bombası bilinen bomba türleri ile hemen hemen aynı boydadır fakat tahrip gücü oldukça yüksektir. Atom bombası bir kenti ateş ve radyasyon ile tamamen yok edebilir. Atom bombası, kitlesel tahribatın konusu olduğu için uluslararası ilişki politikalarının da odağı halindedir.

Atom bombası ne zaman kullanılmıştır?

Atom bombası savaş sırasında iki defa kullanılmıştır. Her iki kullanım da, İkinci Dünya Savaşı esnasında ABD'nin Japonya'ya karşı mücadelesinde kullanılmıştır.

ABD 'Little Boy' olarak adlandırdığı ilk atom bombasını 6 Ağustos 1945 tarihinde Japonya'nın Hiroshima kentine atmıştır. 9 Ağustos 1945 tarihinde yine ABD, 'Fat Boy' olarak adlandırdığı atom bombasını Japonya'nın Nagasaki kentine atmıştır. Her iki atom bombasının tahribatı sebebiyle 200 bin sivil ve asker hayatını kaybetmiştir. Bu bombaların Japonya'ya karşı kullanılması etiği tartışmaları günümüzde de sürmektedir.

Haberin Devamı

Hiroshima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarından bu yana bu tip bombalar yaklaşık 2 bin kadar teste tabi tutulmaktadır. Dünya üzerinde yalnızca bazı ülkeler atom bombası gibi nükleer bombalara sahiptir. Atom bombasına sahip olan ülkeler ABD, Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail'dir. Kasım 2009 itibari ile Almanya, İtalya, Türkiye, Belçika ve Hollanda NATO'nun nükleer caydırıcılık politikası konsepti olan nükleer paylaşım ülkelerini oluşturur. Nükleeer paylaşım için yalnızca ABD tarafı silah sağlamaktadır. Nükleer paylaşımın tarfı olan ülkeler, ABD tarafından verilen nükleer silahların muhafazasından sorumludur.

Atom bombası nasıl çalışır?

Atom bombası füzyon tipi bombadır. Gücünü nükleer füzyon reaksiyonlarından alır. Atom bombası gibi füzyon silahlarında zenginleştirilmiş uranyum ya da plütonyum kritik kütleye zorlanır. Bu durum nükleer zincir reaksiyonunun üstel büyümesinin önünü açar.

Atom bombalarının açığa çıkardığı enerji 500 bin ton TNT'ye eş değer olabilir. Atom bombalarında en çok kullanılan parçalanabilir madde Uranyum-235 ve Uranyum-239'dur.

Atom bombası nerede test edilir?

1945 ve 1980 yılları arasında dünya üzerinde 500 kadar atmosferik atom bombası testleri yapılmıştır. Kamuoyunun en çok ilgi gösterdiği ilk nükleer bombası testi 1954 yılında ABD'nin Marshall Adaları'nda yaptığı testtir. Dünya üzerinde nükleer bombaların test edildiği 12'den fazla alan bulunur. Bu alanlar yerleşimin çok düşük ya da hiç olmadığı yerlerdir.

Haberin Devamı

Yine de bazı araştırmalar nükleer silah testlerinin sağlık açısından olumsuz etkilere sebep olduğunu ortaya koymuş ve kamuoyu nezdinde atom bombası gibi nükleer silahların test ve kullanımına karşı kampanyalar başlatılmıştır.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nedir?

29 Temmuz 1957 yılında kurulan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, nükleer bilim ve teknolojinin faydacı ve barışçıl amaçlarla kullanılmasını desteklemektedir ve bu kapsamda üye ülkelere destek olmaktadır.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, ülkelerin nükleer silah ve enerji taahhütlerini yerine getirip getirmediğin kontrol eder.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması nedir?

Atom bombası gibi tehlikeli nükleer silahların kullanımını kısıtlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması bulunur. Fakat bu anlaşmanın etki seviyesi tartışma konusudur.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler