Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kutlu Merih, geçen yıl Beykent Üniversitesi’nde finans mühendisliği ve risk yönetimi dersi verirken fenalaştı. Öğrencilerine kendisini acilen hastaneye yetiştirmelerini söyledi. Ambulans çok çabuk geldi. Gelen ekip de hastane personeli de son derece becerikliydiler. Krizi güç de olsa atlatmıştı... Dostlarına “Kefeni yırttık” diye espri yapıyordu. Ancak akciğerlerde enfeksiyon oluşmuştu. Ardı arkası kesilmeyen öksürüklerle aramızdan ayrıldı.

Tuğrul Akşar dostumuz, Doç.Dr. Kutlu Merih’i büyük bir minnetle anıyor. Onun kendisine ve spor dünyasına endüstriyel futbolun kapılarını açtığını ekliyor. Bunlar Kutlu Hoca’nın çoktan hak ettiği sözler. Kutlu Merih ve Tuğrul Akşar, endüstriyel futbol, futbolun yönetimi ve futbol ekonomisi üzerine 3 kitap yayınladılar. Son kitap ise “ Sıradışı bir bilim insanı KUTLU MERİH “ adıyla yayınlandı. En başta Tuğrul Akşar olmak üzere öğrencileri, asistanları Fatma Çınar, C.Coşkun Küçüközmen, Şebnem Özdemir, Erdal Balaban kitapta hem Kutlu Hoca’yı anmışlar, hem de onun tezlerinden yola çıkarak ekonomik sorunlara ışık tutmuşlar.

Haberin Devamı

O kitapta kulüplerimizin borç kıskacındaki halleri anlatılıyor yeniden. Futbolun röntgeni çekiliyor.

Ekonomist dostum Tuğrul Akşar, kitap nedeniyle yaptığımız sohbette bu yıl “bombasız” bir transfer süreci yaşanacağını, kulüplerin hesap -kitap defteri açmadan hiçbir futbolcuyu getiremeyeceğini, eski yılların heyecanlı manşetlerini de göremeyeceğimizi söylüyor. Akşar’ın çizdiği tablo tümüyle gerçekleri özetliyor.

Üç Büyükler’in toplam borç miktarı 8,5 milyar TL. Bunun 4,5-5 milyarı banka borcu. 3 milyar lirası birikmiş zararlar, 2 milyarı da kaynak açığı olarak özetleniyor.

Kur sıçramalarından dolayı gelirleri aşınmış, giderleri katlanmış kulüplerde artık büyük iddiaları dile getirerek “bomba” transfer uygulamalarına girişmek o kadar kolay değil. Bu bağlamda Ali Koç’un şampiyonluk vaat etmeden -taraftarları ikna ederek- 14 binden fazla oy alıp başkanlığa seçilmesi çok önemli. Galatasaray’da Mustafa Cengiz’in, Beşiktaş’ta Fikret Orman’ın başkanlık serüvenlerinde de ekonomi öncelikli sorun olarak yerini koruyor. Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, 18 deliğe top sokmanın amaçlandığı golfte federasyon başkanı. Orada hiç sıkıntı yok. Ama kulüp bütçesine baktığınız zaman torbada kocaman sayısız delik var. Bu borçla baş etmek de kulübü yönetmek de vizyon ve enerji ister. Neyse ki artık vizyon sıkıntısı yok! Kulüplerimiz UEFA’nın Finansal Fair Play ilkeleri doğrultusunda - güç de olsa - ayak ve yorgan hesabı yapıyor artık.

Haberin Devamı

Bu arada... Kulüplerimize hibe yoluyla kaynak sağlanması da dikkat isteyen bir uygulama. Yakın geçmişte UEFA ,Paris Saint Germain ve Manchester City’de Arap sermayesiyle takviye edilen gelirlere karşı tavır almış ve yıllık maaş ödemelerinin üstünde hibe yapılmasına karşı çıkmıştı. Şimdi bu örnek, bizim kulüplerin muhasebe programlarına da kaydedilmeli.

Finansal Fair Play ilkelerinin ve transfer kısıtlamalarının ortaya çıkardığı gerçek şu : Borç, futbolun kamçısıdır. Alıştığımız deyişi bir de tersten okuyalım. Bocun varsa, uzun ve orta vadede alt yapıya önem verip üreteceksin. Borcun varsa, pahalı kadrolardan kaçınıp sattığın kadarıyla transfer yaparak yepyeni çalışma anlayışı, stratejik ve taktik planlarla yepyeni bir futbol sunacaksın. Klasmanda aldığın yer kadar futbol oyununa kattığın değeri de alkışlatacaksın.

Haberin Devamı

İşte yönetimlerin de antrenörlerin de el kitabı...

Artık okuyan anlar!

Samsunspor’da “Yıldırım” dönemi

Geçen sezon borç ve teknik sorunlar nedeniyle TFF 1.Lig’den 2.Lig’e düşen Samsunspor’da yeniden toparlanma hamleleri peşpeşe geldi. Kayyuma düşen kulüpte ilk olarak İsmail Uyanık yeniden başkanlığa döndü. Karizmatik başkan, 65 milyon TL borcu olan kulübü şirketleştirerek gemicilik firması Yıldırım Grup’la birleştirmek istiyor. Futbol takımının menajerliğine de Reşat Çağan’ı getirmişler. Samsunspor, hızlı dönüşlerle Süper Lig’e yükselmeyi planlıyor. Hedefleri gerçekleştirirken aldıkları bir ilke kararı da var: Altınordu gibi sadece yerli futbolcularla “muhteşem” dönüş. Başarı diliyoruz.

İşte benim şampiyonum: GİZEM

Gizem Keservuran... Genç kuşağın hem çalışıp üreten, hem de bireysel sporlarla kendine yepyeni değerler katan temsilcilerinden biri.. Hobisiyle Avrupa’yı ve dünyayı dolaşıyor. O bir Ironman yarışçısı. Aslında bu spor dalının sadece erkekleri kapsamadığını, kadın yarışçıların da aynı mücadeleyi verdiğini, bu nedenle adının “IronHuman” olarak değişmesi gerektiğini söylüyor. Yüzme, koşu ve bisiklet sporundan oluşan triatlonda akıl almaz mesafeleri hedef almış, 250 kilometrelik koşulu süper yarışlara da hazırlanıyor. Gizem’in şimdilik 14 madalyası var. Benim için en önemlisi de elindeki: Finisher (Bitiren) yazıyor orada. Biliyorsunuz, süratçiler kazanmayı, maratoncular yarışı bitirmeyi amaçlıyor.

Favorim yine ALMANYA

Rusya 2018 Dünya Kupası maçları yarın başlıyor. Bu yıl da aynen 2014’deki gibi favorim Almanya. Kadroda ne kadar sıkıntı yaşasalar da sonunda çözümü ve hedefi bulan bir turnuva aklına sahipler. Joachim Löw de kariyerini ikinci kupa ile taçlandırıp kulüplerde dünya devlerinin direksiyonuna geçebilir.

Fransa, Belçika ve İngiltere beni heyecanlandırıyor. Arjantin ve Brezilya Messi ve Neymar’a ayak uyduracak süper oyunculara sahip değil. Portekiz de uyumlu kadrosu ve Christiano Ronaldo ile beklemediğimiz işler yapabilir.

TRT, Rusya 2018’i tecrübeli spikerleri ve seçkin yorumcularıyla evlerimize taşıyacak. Özetle futbolseverler çok keyifli bir tatil yapacak. Asıl heyecan 24 Haziran Pazar akşamı yaşanacak. Önce İngiltere-Panama (15.00) maçı, ardından Japonya-Senegal (18.00), sonra da Polonya-Kolombiya (21.00) maçları... Önce goller, sonra da seçim sonuçları.