Gündem Avcı’nın ‘örgüt’ten cezası onandı

Avcı’nın ‘örgüt’ten cezası onandı

25.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yasa gereği üye yapısının ve görevlerinin değişmesine günler kala, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’ya Devrimci Karargâh davasında verilen 5 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasını onadı.

Avcı’nın ‘örgüt’ten cezası onandı

Daire, Avcı’nın da aralarında bulunduğu 75 sanığın yargılandığı davada, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın temyiz incelemesini 69 sanık yönünden yaptı. Avcı’ya “Yasadışı silahlı Devrimci Karargâh terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek” suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onandı. Avcı’ya, “Ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan verilen 5 yıl hapis cezası ise indirim uygulanarak 4 yıl 2 aya düşürüldü ve onandı. Avcı’ya “Haliç’te Yaşayan Simonlar” kitabı aracılığıyla “yargıyı etkilemek” suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası ile, “yapılan soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan verilen 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasını ise bozuldu.
Dava kapsamında 3 yıl 9 ay tutuklu kalan Avcı’nın 3 yıl 3 aylık cezasını çekmek için cezaevine girmesi gerekiyor. Avcı, cezanın son 1 yılını denetimli serbestlik tedbiri altında geçirilmesine verilirse 2 yıl 3 ay daha yatacak.

‘Örgüt üyeliğini biliyordu’
Dairenin gerekçesinde, Avcı’nın, terör örgütü üyesi olduğu kabul edilen Nejdet Kılıç’ın siyasi görüşlerini ve terör örgütleri ile bağlantısını çok önceden bildiği ve bir görev ile bağlantılı olmaksızın yüz yüze görüşmelerinin sürdüğü belirtildi.
Diğer sanıklardan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eşsözcüsü Tuncay Yılmaz, Ergin Öncü, Sevim Öztürk, Melek Seven, Coşkun Kıyamçiçek, Tamer Taş ve Umur Suyadal’a verilen silahlı terör örgütüne yardım, sanıklar Cenk Büyükkahraman, Zafer Kaygın, Gökhan Aydın, Volkan Karakuş, Ulaş Bayraktaroğlu, Emrol Pamuk, Benay Can, Bayram Akdoğdu, Hakan Soytemiz, Nejdet Kılıç, Necdet Öztürk ve Deniz Küçükbumin’in silahlı terör örgütüne üye olma, sanık Ulaş Erdoğan’ın örgüt yöneticisi olma suçlarından verilen hapis cezaları da onandı.
Diğer sanıklara, örgüte yardım, kişisel verilerin hukuka aykırı kullanılması, soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlarından verilen hapis cezaları ise delil yetersizliğinden bozuldu. Gazeteci Aylin Duruoğlu’nun beraatı de onandı.

Haberin Devamı

‘Yangından mal kaçırma’
9. Daire, daha önce de Balyoz davasında verilen mahkûmiyetleri büyük ölçüde onamıştı. Dairenin yapısı ve görevlerinin önümüzdeki günlerde değiştirilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Yürürlüğe giren yargı paketine göre Yargıtay’a yeni üyelerin seçilmesinin ardından oluşacak Yargıtay Başkanlık Kurulu daireler arasındaki iş bölümünü yapacak ve buna ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanacak. Karara tepki gösteren eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, “Yasa, özellikle kumpasa dayalı özel yetkili mahkeme kararlarını, 9. Daire’den kurtarmak amacıyla çıkarılmıştır. Ama henüz yasayla başlatılan süreç tamamlanmadığı için Avcı yeni bir adaletsizliğin kurbanı oldu. 9. Daire’nin elini çabuk tutma çabası, yangından mal kaçırmadır. Karar vicdanlara sığmayacak bir adalet ayıbıdır” dedi.

Haberin Devamı

Sürpriz olmadı
Habertürk’te konuşan Avcı, Yargıtay’ın kararına ilişkin “Ceza benim için sürpriz değildi. Şu anda karara karşı bizim müracaat edebileceğimiz bazı kanun yolları var. Devlete değil akla, vicdana güveniyorum” dedi. Avcı, “Cübbeli Hoca’ya da Aziz Yıldırım’a da kumpas kuruldu. Bir bardakla isterlerse sizi terör üyesi yapabilirler. Cemaat insanları iftira atmak için dinliyor. Cemaat hâlâ iktidara karşı alternatiftir. Sadece yayınlanan konuşmalar yok, ellerinde binlerce kayıt var, bütün bakanlar dinlendi. Balyoz’daki belgelerin de çoğu sahte” ifadelerini kullandı.