Avokado: Sıra dışı bir meyve !

Avokadoyu bilir misiniz? Çoğumuz için elma, portakal değildir ama bu çok faydalı ve afrodizyak etkisi olan sıra dışı meyvenin -tabiri yerindeyse- içinden sağlık fışkırmaktadır.

Anavatanı Meksika’dır. Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Avokado meyvesi aynı muz gibi ağaç üstünde olgunlaşmaya başlamakta ancak esas olgunlaşması koparıldıktan sonra olmaktadır. Dalında çok fazla bekletilmesi olgunlaşıp düşmesine ve zarar görmesine neden olabilir. O nedenle yeşil olarak toplanır ve olgunlaşması için bekletilir.

Haberin Devamı

Taze olarak tüketilir ve çok besleyicidir. Lif, protein ve sağlıklı tekli doymamış ve omega-3 yağları bakımından iyi bir kaynak olmanın yanı sıra folik asit, A, B, C, E ve K vitaminleri; bakır, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum deposudur. Kaynaklarda farklı rakamlara rastladığımdan net bir rakam verememekle birlikte 100 gramının ortalama 170 kalori olduğunu söyleyebilirim.

%75’i yağlardan meydana gelen, enerji değeri yüksek bu meyvenin yararlarına baktığımızda bence kalori hesabı yapmanın çok da anlamı yoktur!

- Bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

- Kalp damarlarının daralmasını ve tıkanmasını önler.

- Kolesterolün yükselmesini önler.

- Kan şekerini düzenler.

- Kan basıncını düzenler.

- Zararlı toksinleri vücutta barındırmaz.

- Çocuklar ve hamileler için güçlü bir besin kaynağıdır.

- Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucudur, sindirimi kolaylaştırır.

- Antienflamatuvardır.

- Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler.

- Antikanserojen etki sağlar.

Ayrıca, içerdiği yüksek oranda potasyum ve -mutluluk hormonu- serotonin nedeniyle ruh sağlığına faydalıdır; insanı dinç tutar, halsizliği alır.

Ben evde yaptığım kozmetik ürünlerinde avokado yağı kullanıyorum. Hücre yenileyici, güzelleştirici, canlılık verici ve nemlendirici özellikleriyle cildin yaşlanmasına karşı yanımızda savaşan müttefiğimizdir.

Hazırlanmasına gelince, aldığınız yeşil ve sert avokadoyu -bir kağıda sarıp naylon torba içinde ve oda sıcaklığında- olgunlaşması için birkaç gün bekletmelisiniz. Avucunuza alıp hafifçe sıktığınızda yumuşadığını görüyorsanız olgunlaşmış demektir. Avokadonun soyulması ve yemek için hazırlanması ise bir sanat işidir! Olgunlaşan meyveyi bıçakla boylamasına çepeçevre -çekirdeğine değinceye dek- kesin. İki elinizle avokadoyu tutun ve kesik parçaları ters yönde hafifçe çevirin. Kesilen yerden ikiye ayrıldığını göreceksiniz. Daha sonra bıçağı çekirdeğe -satır gibi vurarak- saplayın ve hafifçe çevirin. Çekirdek de kolayca çıkacaktır. Sıra geldi etli sarı kısmı çıkarmaya! Kaşık yardımıyla kolayca kabuğundan sıyırabilirsiniz. Bir tabakta ezdiğiniz avokadoyu öncelikle limon (kararmayı engellemek için), zeytinyağı ve arzuladığınız baharatlarla servis edebilirsiniz. Omletlerinizde kaşar peyniri yerine kullanabilirsiniz. Vejetaryenler et niyetine tüketebilir.

Haberin Devamı

Afiyetle yiyin.

Elçin Oltulu Şahin

Blog:http://dogalivarken.wordpress.com

Facebook:http://facebook.com/dogalivarken

Instagram:@dogalivarken