Kendin Yap Avokado nasıl ekilir?

Avokado nasıl ekilir?

21.05.2018 - 12:50 | Son Güncellenme:

Avokado nasıl ekilir öğrenerek bu lezzetli meyveyi evde kendi kendinize kolay bir biçimde yetiştirebilirsiniz. Ülkemizde en sevilen tropikal meyveler arasında yer alan avokado lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra uzun süre tok tutan özelliği ile de ilginizi çekecek bir meyve türü. Peki, evde avokado nasıl ekilir? Avokado nasıl ekilir sorusunu sizler için araştırdık, yazımıza göz atmadan geçmeyin.

Avokado nasıl ekilir

Severek tükettiğiniz bir meyve olan avokado nasıl ekilir öğrenerek, evde kendi kendinize yetiştirdiğiniz avokadolar ile lezzetli salatalar ve içeceklere hazırlayabilirsiniz. İnsan vücudu için oldukça faydalı bir meyve türü olan avokadonun özellikleri arasında uzun süre tok tutması da yer alıyor. Ara öğünlerde salata ya da özel bir içecek şeklinde tüketebileceğiniz bu tropikal meyveyi artık kendiniz de bahçenizde ya da balkonunuzda kolay bir şekilde yetiştirebileceksiniz. Avokado nasıl ekilir sizler için araştırdık, yazımızın devamını okuyarak evde avokado yetiştirmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Avokado nasıl yetiştirilir?

Avokado nasıl ekilir

Avokado nasıl ekilir sorusunun 6 önemli püf noktasını sizler için araştırdık. İşte avokado yetiştirmenin 6 basit adımı…

1-Çekirdekleri temizleyin

Öncelikli olarak avokado çekirdeğini meyveden ayırın ve iyice temizleyin. Temizlediğiniz avokado çekirdeğinin kahverengi derisini oymamaya özellikle dikkat etmelisiniz.

2-Çekirdekleri delin

Avokadonun hangi tarafının üst hangi tarafının alt olduğunu bilmeniz çekirdeğin köklerinin yerini tespit etmeniz açısından büyük bir öneme sahip. Normal küre şeklindeki bir avokadonun daha sivri olan kısmı üst kısım, düz olan kısmı alt kısım olarak adlandırılıyor. Tohumu filizlendirebilmek için avokadonun düz olan kısmını suya batırın. Batırmadan önce alt kısımda kürdan ile birkaç delik açmanız faydalı olacak.

3-Çekirdeği sulandırın

Avokadonun alt kısmını deldikten sonra alt kısmı tamamen suya değecek biçimde su dolu bir kabın içinde batırın. Bu işlem sırasında kürdanların aşağı gösterecek bir biçimde hafif eğimli olmasına dikkat etmelisiniz.

4-Tohumun filizlenmesi için bekleyin

Yukarıda saydığımız tüm işlemleri yaptıktan sonra tohumun filizlenmesi için beklemeniz gerekiyor. Avokadoların filizlenmesi için yaklaşık olarak 3 ile 6 hafta arasında bir zaman gerekli. Bu sürenin sonunda saplar uzamaya ve alt kısımda da kökler büyümeye başlayacak. Bu süreçte 12-15 cm olan sapların yapraklarını koparmanız gerekli. Bu işlemden sonraki birkaç haftalık süre içinde kökler daha çok büyüyecek ve yapraklar çoğalacak.

5-Filizleri budayın

Filizler 15-17 santime ulaşınca yeni filizlerin oluşumu için bu filizleri budamanız gerekiyor.

6-Tohumları ekin

Avokado nasıl ekilir son aşamasında tohumları ekmeniz gerekiyor. Bunun için 20-25 cm genişliğinde olan bir çiçek saksısını tepe kısmında birkaç santimlik boşluk kalana kadar doldurun. Sonrasında bu toprağın ortasına bir boşluk açın ve buraya avokado çekirdeklerini, kök kısmı aşağıda kalacak biçimde ekin. Toprağı nemini yitirmeyecek şekilde belirli aralıklar ile sulayın. Avokado nasıl ekilir sorusuna cevap arıyorsanız bu basit yöntemi uygulamanız yeterli olacaktır.

Yazarlar