Dünya Avrupa'daki böcek ilaçlı yumurta krizi büyüyor

Avrupa'daki böcek ilaçlı yumurta krizi büyüyor

15.08.2017 - 14:50 | Son Güncellenme:

Fransa'da böcek ilaçlı yumurtalı ürün ithal ettiği belirlenen şirket sayısı 14'e ulaştı. Zehirli  ürünlerin bir kısmının hala raflarda olduğu açıklandı

Avrupadaki böcek ilaçlı yumurta krizi büyüyor

Fransa Tarım Bakanı Stephane Travert, Fransa'da böcek ilaçlı yumurta veya bu yumurtaları içeren ürünleri ithal ettiğini belirledikleri şirket sayısının 14'e ulaştığını bildirdi.

Haberin Devamı

Le Parisien gazetesine açıklamalarda bulunan Travert, böcek ilaçlı yumurta skandalına 14 üretim şirketi, iki paketleme merkezi ve 40 toptan satış şirketinin karıştığını tespit ettiklerini kaydetti.

Gelecek günlerde analitik sonuçlar ortaya çıkınca, bütün zehirli ürünlerin isimlerini Bakanlığın internet sitesinde duyuracaklarını söyleyen Travert, ürünlerin bir kısmının hala raflarda olduğunu belirtti.

Travert, ancak Fransız tüketim alışkanlıkları göz önüne alındığında ve ürünün zehirleme oranı değerlendirildiğinde sağlık riskinin çok düşük olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB), böcek ilaçlı yumurta veya bu yumurtaları içeren ürünleri 15 üye ülkenin yanı sıra İsviçre ve Hong Kong'un aldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Öncelikle Almanya, Belçika ve Hollanda'da ortaya çıkan ancak daha sonra diğer üye devletlere yayılan skandalın, sanıldığından daha fazla ülkeyi etkilediği ortaya çıkmıştı.

AB Komisyonunun Tarım ve Ticaret Sözcüsü Daniel Rosario, Almanya, Belçika, Fransa ve Hollanda'da fipronil kullanılan çiftliklerin faaliyetlerinin engellendiğini söylemişti.

Dünya Sağlık Örgütü, fipronilin "orta düzeyde zararlı madde" olduğunu, çok fazla tüketilmesi durumunda böbrek, ciğer ve tiroit bezine zarar vereceğini bildiriyor.