Gündem Avrupa’dan sürece destek istenecek

Avrupa’dan sürece destek istenecek

08.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP heyeti Öcalan’ın hazırladığı ‘Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı’ ile sürece yönelik gelişmeleri bugün Başbakan Yardımcısı Akdoğan’la masaya yatıracak...Başbakan Yardımcısı Akdoğan’la yapılan görüşmeden çıkan sonuçlar ise yine HDP heyeti tarafından Kandil’e, AB ve AP ile İmralı’ya aktarılacak...

Avrupa’dan sürece destek istenecek

Ssüreçle ilgili hareketli bir haftaya giriliyor. HDP heyeti, İmralı’da Abdullah Öcalan tarafından hazırlanan, “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı”nı bugün biraraya gelecekleri Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la ele alacak. Görüşmeden çıkan sonuç heyet tarafından Kandil, Avrupa ve İmralı’ya aktarılacak. Öcalan’ın hazırladığı taslağa destek sunulması için AB ve AP’den yardım istenecek ve bu kapsamda Öcalan’ın mesajı Avrupa’ya da aktarılacak.
Yunanistan temaslarını tamamlayan Başbakan Davutoğlu, önceki akşam Başbakanlık Resmi Konutu’nda iki gün gecikmeyle yapılan çözüm süreci toplantısına başkanlık etti. Toplantıda, Öcalan’ın İmralı’da kaleme aldığı “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı” ile sürece yönelik gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

Taslak görüşülecek
İmralı heyetinin, gecikmeli de olsa Akdoğan’la bugün biraraya gelmesi bekleniyor. Heyet üyelerinden HDP Grup Başkanı Pervin Buldan, bugün saat 13.00’te Akdoğan’la biraraya geleceklerini söyledi. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin de içinde yer aldığı HDP’nin genişletilmiş İmralı heyeti ile Akdoğan arasında yapılacak görüşmede, 6-7 Ekim Kobani olayları sonrası bölgede yaşanan yoğun gözaltı ve tutuklamalar, Yüksekova’da Rojhat Özdel’in polis tarafından öldürülmesi, IŞİD’in Mürşitpınar sınır kapısından bombalı araçla saldırdığı iddiasının da gündeme geleceği ve bu konularda Akdoğan’ın bilgisine başvurulacağı öğrenildi.
Öcalan’ın kaleme aldığı “4 bölüm 66 maddeden oluşan “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı” Avrupa’ya taşınıyor. Taslak, Buldan tarafından Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’na götürülecek. Yarın Brüksel’e gideceğini, belirten Buldan şunları söyledi:

Kandil’e ziyaret
“AP’de yaplacak konferansın birinci günkü oturumunda bir sunumum olacak. Ayrıca Öcalan’ın Kürt konferansına hitaben mesajı okunacak. İki program var. Avrupadaki arkadaşlarla da son gelişmelerle ilgili görüşme yapmayı düşünüyorum. Yapılacak görüşmelerin ardından Kandil’e gitmeyi düşünüyoruz.”
Öcalan’ın Kürt konferansında okunacak mesajının son Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili olduğunu ifade eden Buldan, “AP’den, AB’den ve Avrupa’da yaşayan tüm kurum ve kuruluşlardan sürece yönelik beklentilerini aktarıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bağrıyanık ihtimal dahilinde

Pervin Buldan, hükümet tarafından çekince koyulması nedeniyle genişletilmiş İmralı heyetinde yer alamayan Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) sözcülerinden Ceylan Bağrıyanık’ın gelecekte Öcalan’la yapacakları görüşmeye katılabileceğini, “Bağrıyanık’ta bir sıkıntı yok denildi, muhtemelen heyete katılacak” sözleri ile aktardı.