Ekonomi Avrupa’yı Macaristan üzerinden fethedecek

Avrupa’yı Macaristan üzerinden fethedecek

17.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İnşaat, turizm, seramik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Polat Holding, Macaristan’da büyük yatırım planı hazırladı.

Avrupa’yı Macaristan üzerinden fethedecek

Macaristan’ı konumu nedeniyle ‘Avrupa merkezlerinden’ diye tanımlayan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, bu sayede Macaristan’ı Avrupa’da bir üs olarak ele aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yatırım çağrısı...

3-4 yıl içinde Macaristan’da yenilenebilir enerji ve gayrimenkul yatırımı yapacaklarını vurgulayan Polat, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de arsa alacaklarını dile getirdi. Adnan Polat, “Karma veya sadece işyeri ve rezidans olan projeler yapacağız. Toplamda 300-400 milyon euro’luk bir gayrimenkul yatırımı planlıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın 9 Ekim’de açılışını yaptığı Gül Baba Türbesi’ne düzenlediği basın gezisinde gazetecilerle bir araya gelen Adnan Polat, bölgenin Avrupa pazarına açılmak için çok önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Ülkenin avantajlarından bahseden Adnan Polat, “Mesela Kurumlar Vergisi de yüzde 9. Bu da önemli bir avantaj. Türk sanayisi mesela burada bir montaj sanayii kursa ve arkasında ‘Made in Europe’ yazsa hem Avrupa ülkelerinde, hem de dünyanın her tarafında rahatlıkla ürünlerini satma imkanı elde ederler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aynı zamanda DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı olan Adnan Polat, Macaristan ile Türkiye’nin ticaret hacminin 2 milyar dolardan, 3 milyara çıktığını anlatırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni hedefi 6 milyar dolar olarak belirlediğini anlattı. Polat, “Buradaki Türk yatırımları da 80 milyon euro’dan 1.5 milyar euro’ya çıktı. Türk iş adamlarına burayı Avrupa üssü olarak tavsiye ediyorum” dedi.

Dizisini çekecekler

Türkiye’ye büyük bir sevgi besleyen Macaristan, yatırımlar anlamında da karşılıklı destek veriyor. Ama hepsinden önce iki ülkenin kültürel ve tarihsel geçmiş birliği, halklarını da ortak paydalarda buluşturuyor.

Ülkede Budapeşte’den Mohaç’a, Zigetvar’dan Estergon’a kadar Türk ve Macar halklarının büyük değerleri ve eserleri yer alıyor. Bu anlamda Gül Baba Türbesi de bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Manevi kurucu...

Neredeyse 30 yıl önce seramik ihracatına kolay bir Avrupa merkezi ararken Macaristan’a giden Adnan Polat ise o tarihten beri iki ülke arasındaki kültürel bağların korunmasına destek veriyor. Gül Baba Vakfı Başkanı da olan Adnan Polat, Galatasaray’ın da manevi kurucusu olarak kabul edilen Gül Baba’nın türbesinin şimdiki haline kavuşması için önemli çalışmalarda bulunmuş.

Haberin Devamı

Polat, Türkiye tarafında TİKA ve Macar devlet kuruluşlarınca ortak restore edilen türbeyi, binlerce insanın ziyaret ettiğine dikkat çekti.

Polat, “Gül Baba ile ilgili kafamızda güzel fikirler var. Tarihçilere Gül Baba kitabı ile ilgili çalışmalar yaptıracağız. Ondan sonraki sene TV dizileri yapmayı düşünüyoruz” dedi.

‘Avrupa’nın menfaatine olur’

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da yaptığı açıklamada Türkler ve Macarların güçlü dostluğuna vurgu yaptı. Orban, “Buradaki insanlara sorduğunuzda Türkler için çok pozitif cevaplar alırsınız. Ben de Türkler tarafından çok saygı görüyorum. Türkiye çok güçlü bir ülke. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın gelecekte Türkiye’nin en iyi 10 ekonomi içinde olacağı fikrine katılıyorum. Türkiye ile elimizden geldiği kadar işbirliği yapmamız Avrupa’nın menfaatine. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var” dedi.