Gündem Avukat Kavili 24 saat sonra tahliye edildi

Avukat Kavili 24 saat sonra tahliye edildi

07.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Avukat Kavili 24 saat sonra tahliye edildi

Silivri’de bir davada, mahkeme heyeti ile tartışıp hakaret ettiği suçlamasıyla gözaltına alınarak önceki gece tutuklanan avukat Ömer Kavili, dün sabah tahliye edildi.

Haberin Devamı

Silivri Sulh Ceza Hakimliği’nce verilen kararda, “Tutuklama kararının CMK 100 ve devamı maddelerinde belirtilen katalog suçlardan birine dayandırılmadığı ve tutuklama tedbirinin güvenlik tedbiri olduğu, ölçülü olması hususu göz önünde bulundurularak zorunlu olmayan hallerde verilemeyeceği düşünüldüğünde, şüphelinin üzerine atılı suçların hakaret ve kamu görevlilerine karşı görevi yaptırmamak için görevi yaptırmamak için direnme suçları olduğu, tutuklama için ölçülülük şartının bu suçlar için gerçekleşmediği görülmekle, şüphelinin kaçma şüphesinin bulunmadığı, avukat ve sabit ikametgah sahibi olduğu, yargılamanın bu aşamada tutuksuz yapılabileceği dikkate alınarak her iki suçtan da ayrı tahliyesine karar verildiği” belirtildi. Kavili’ye yurtdışı yasağı konuldu.

Haberin Devamı

Öte yandan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuya ilişkin “Avukatlık Kanunu’nun 58. maddesinde hüküm var. Kanun, ‘Avukatlık görevinden doğan veya görev sırasında işlenen suçlardan dolayı avukatlar hakkındaki soruşturma, Adalet Bakanlığının vereceği izin üzerine yapılır’ diyor. Son olayda bu izin prosedürü işletilmedi. Bu bir ihmal mi, yoksa yargı mercilerinin görev suçuna ilişkin bir yorumundan mı kaynaklanıyor, bu aşamada bilemiyoruz. Ancak HSK, konuyu inceliyor” dedi.