Gündem Avukat Öz’e işkence Ağır Ceza’lık oldu

Avukat Öz’e işkence Ağır Ceza’lık oldu

23.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Moda’da polislerin avukat Muammer Öz’e uyguladığı şiddetin ‘işkence’ olduğunu vurgulayan Adli Tıp raporu sonrası olaya ilişkin dava Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti...

Avukat Öz’e işkence Ağır Ceza’lık oldu

Avukat Muammer Öz’ün 8 yıl önce kimlik kontrolü nedeniyle çıkan tartışmada darp edilip burnunun kırılmasına ilişkin 2 polisin yargılanıp “Yaralama” suçundan ceza aldığı dava, “İşkence” suçunun işlendiği gerekçesiyle ağır ceza mahkemesine gönderildi.

Haberin Devamı

İstanbul Kadıköy’de 2007 yılında meydana gelen olay savcılık iddianamesine göre şöyle gelişti; Moda Sahili’nde polis memurları Bülent Okumuş ve Bülent Yıldırım kimlik kontrolü yaptıklarını belirterek, Muammer Öz ve yanındaki arkadaşlarından kimliklerini istedi. Bunun üzerine Öz, görevli polis memurlarına avukat olduğunu söyledi ve kendisine bu şekilde kimlik soramayacaklarını belirterek hakaret etti. Öz’ü itekleyerek yumruklamaya başlayan polisler daha sonra avukata sopa ile de saldırdı. Avukat Öz hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 6 aydan 3 yıla, polis memurları hakkında ise “Kasten yaralama” suçundan 1,5’ar yıldan 3,5’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı.

Haberin Devamı


Rapor ‘işkence’ dedi

Yargılama sonucunda 2009’da Öz beraat ederken, polis memurları ise “Kasten yaralama” suçundan 1’er yıl 11’er ay hapis cezasına çarptırıldı, verilen ceza ertelendi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2013’te mahkemenin kararını bozdu. Anadolu 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde tekrar açılan dava dosyasına İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından Öz’ün yaralanmasına ilişkin rapor geldi. 27 Mart 2015’te düzenlen söz konusu raporda Öz’de burun kemiğinde kırığa yol açacak düzeyde baş, yüz, boyun, kollar, gövde ve bacaklara yönelik fiziksel travmalar sonrası ruhsal travma ile uyumlu şikâyetlerin tamamının Dünya Sağlık Örgütü’nün hastalık sınıflandırma kılavuzundaki ‘işkence’ tanısı kapsamında olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Bunun üzerine Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından verilen rapora göre eylemin işkence kapsamında kaldığını belirterek yargılamanın mahkemelerinde yapılamayacağını kaydetti. Mahkeme, polis memurlarının “İşkence” suçundan 12’şer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları için görevsizlik kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.