Dünya Avukatı FBI’a itiraf etti...

Avukatı FBI’a itiraf etti...

23.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, eski avukatı Michael Cohen’in FBI’a önemli itiraflarda bulunması nedeniyle zora girdi. Cohen, Trump lehine seçim kampanyası kurallarını ihlal ettiğini itiraf ederken, ABD Başkanı için görevden azil çağrıları yükseldi.

Avukatı FBI’a itiraf etti...

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in hakkındaki iddialarla ilgili Federal Soruşturma Bürosuyla (FBI) uzlaşma yoluna gittiği bildirildi. New York’ta FBI yetkililerine teslim olan Cohen önceki gün mahkemeye çıkarıldı. ABD basınında yer alan haberlere göre, 2016’daki ABD başkanlık yarışında Trump’ın kampanya sürecine ilişkin suçlamalarla New York’ta yargılanan Cohen’in uzlaşma yoluna gittiği kaydedildi. Cohen’in hakkındaki vergi kaçırma ile kampanya bütçesiyle ilişkili 8 farklı suçlamayı kabul ettiği ve FBI’la işbirliğine gitmekten dolayı oldukça mutlu olduğu belirtildi. Cohen, vergi kaçırma, banka dolandırıcılığı ve ‘mali kurumlara yalan beyanda bulunarak seçim kampanyası finansmanında usulsüzlük yapma’ suçlamalarını kabul etti. Öte yandan mahkemede konuşan Cohen’in “Adayın lehine kampanya finans kurallarını ihlal ettim” dediği de aktarıldı. Cohen’in bu suçu kabul etmesi Trump için bir sorun teşkil ediyor.

Haberin Devamı

Trump, seçim kampanyasından önce Cohen’e porno filmlerinde rol alan Stormy Daniels’a susması için verilen paranın kampanya fonundan sağlanmadığını belirtmişti ancak Cohen’in mahkemeye bu konuda farklı bilgi verdiğine vurgu yapıldı. ABD basını, Cohen’in, Trump’ın bu ödemeyi kampanya parasıyla yaptırdığını itiraf ettiğini yazdı. Basında yer alan haberlere göre Cohen, “Birisinin susması için 130 bin dolarlık bir ödeme yapıldı” ifadesini kullandı.

‘Herşeyi anlatmaya hazır’

Cohen’ın üstlendiği 8 suçun cezası 65 yıl hapis cezasına kadar çıkabiliyor. Ancak Cohen’ın yaptığı anlaşma sayesinde en fazla 5 yıl hapis cezası alması bekleniyor. Cohen’ın alacağı ceza 12 Aralık’ta açıklanacak. Hakim Cohen’in 500 bin dolar kefalet ve pasaport ile sahip olduğu silahları teslim etmesi karşılığında serbest kalabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Trump’a en yakın isimlerden biri olarak bilinen Cohen, daha önce Trump için merminin önüne atlayacağını söylemişti. Ancak FBI’ın evine yaptığı baskınlardan sonra, ailesi ve ülkesine sadakatinin, eski patronuna olan bağlılığından önce geldiğini belirtti. Cohen’in avukatı Lanny Davis, müvekkilinin Trump hakkında bildiği herşeyi anlatmaya hazır olduğunu ve artık rahatladığını açıkladı.

Trump’ın seçim kampanyasında usulsüzlük bulunduğu gerekçesiyle kampanyada görev yapan isimler de, FBI tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Trump’ın eski kampanya direktörü Paul Manafort ise vergi kaçırma iddialarının araştırıldığı bir dava kapsamında jüri tarafından 18 suçlamanın 8’inde suçlu bulundu. Amerikan basını, bu iki ayrı mahkemede yaşanan gelişmelerin meydana geldiği 21 Ağustos Salı gününü şimdiden Trump’ın başkanlığının en zor günü ilan etti.

Trump, daha önceden planlanmış bir etkinlik için gittiği Virgina’da Cohen ile ilgili sorulan sorulara yanıt vermedi. Trump daha sonra özellikle eski avukatı Cohen’e Twitter’dan sert bir çıkışta bulundu.

Görevden alınabilir mi?

Avukat Michael Cohen’in ABD Başkanı Donald Trump’ı yakından ilgilendiren konularda suçlamaları itiraf etmesi ve FBI’la uzlaşma yoluna gitmesi ABD’de ‘görevden azil’ söylemlerini yeniden gündeme getirdi. Cohen’ın avukatı Lanny Davis yaptığı yazılı açıklamada, müvekkilinin yeminli ifadesinde Trump’ın kendisini suç işlemeye yönlendirdiğini itiraf ettiğini; bunun Trump’ın da suç işlediği anlamına geldiğini söyledi. Davis, “Eğer bu ödemeler Michael Cohen için bir suçsa, neden Donald Trump için de olmasın?” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bu duruma karşın azil süreci oldukça uzun ve karmaşık olmakla beraber, Kongre’de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunması olası bir sürecin başlaması durumunda dahi görevden alma kararıyla sonuçlanmasının oldukça zor olduğunu gösteriyor. ABD Adalet Bakanlığının genel uygulamalarına bakıldığında görevdeki başkanın bir ceza davasına konu olması söz konusu değil. Bununla birlikte Temsilciler Meclisinde suçlamalarla ilgili soruşturma açılabilir ve bu görevden almaya uzanan bir süreci başlatabilir. Ara seçimlerde Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi durumunda, azil sürecinin başlatılabileceği ifade ediliyor. Başkanın azledilme talebi Senato’ya kadar ulaşırsa, senatörler konuyla ilgili karar alıyor. Bir başkanın azledilmesi için Senato’da üçte iki çoğunluk gerekiyor. ABD tarihinde bu güne kadar görevden alınmış bir başkan yok.

Haberin Devamı

‘Avukat lazımsa Cohen’i tutmayın!’

Avukatı FBI’a itiraf etti...

ABD Başkanı Donald Trump, eski avukatı Michael Cohen’in FBI’la işbirliği yapması üzerine Twitter hesabı üzerinden bir dizi açıklamalarda bulundu. “İyi bir avukata ihtiyacınız varsa kesinlikle Michael Cohen’le çalışmamanızı öneririm” diyen Trump, eski avukatına sert tepkisini sürdürdü. Cohen’in FBI’la anlaşabilmek için hikayeler uydurduğunu iddia eden Trump, suçlu bulunan Paul Manafort’u ise övdü. Trump “Paul Manafort ve harika ailesi için çok üzülüyorum. O, Michael Cohen’in aksine ‘çözülüp’, bir ‘anlaşma’ elde etmek için hikaye uydurmadı. Bu cesur adama çok saygı duyuyorum” dedi.

Trump ayrıca Cohen’in ‘suç teşkil etmeyen iki kampanya usulsüzlüğü’ nedeniyle suçlu bulunduğunu söylerken; eski başkan Barack Obama’nın da kampanyasında usulsüzlükler olduğunu ancak kolayca anlaşmaya varıldığını iddia etti.