Gündem Avukatların otopark krizi

Avukatların otopark krizi

18.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadolu Adliyesi otoparkı ücretine yüzde 140 zam yapılması, otoparkın müdavimi avukatların tepkisine neden oldu. Avukatlar yargıç, savcı ve adliye personeline ücretsiz olan otoparka yapılan zammı dava konusu yaptı...

Avukatların otopark krizi

İstanbul Anadolu Adliyesi’ne ait 2 bin 462 araçlık otopark yıl başında Adalet Bakanlığı kararıyla İSPARK’tan alınarak Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Yönetim Kurulu Başkanlığı’na verildi. Kartal Hukukçular Derneği yargının üç sac ayağından biri olan avukatlar adına başsavcılıkla görüşerek otopark hizmetinin ücretsiz verilmesini talep etti. Görüşme neticesinde günlük sabit 5 lira ücrette anlaşıldı. Ancak Mart 2016’da kurulan otomasyon sistemi gerekçesiyle sabit ücret sistemi kaldırıldı.
5’ten 13 liraya
Yeni sistemle birlikte aracın otoparkta durduğu süreye göre değişen kademeli fiyat tarifesine geçildi ve tavan ücret 13 liraya kadar çıkarıldı. Enflasyon oranının üzerinde yapılan yüzde 140’lık zam sonrası Kartal Hukukçular Derneği zamın iptali ve yürütmenin durdurulması için Adalet Bakanlığı’na dava açtı. Otopark zammının iptali için açılan davadaki ilk duruşma, 1 Aralık 2016 tarihinde 9. İdare Mahkemesi’nde görülecek.
Ayda 250 lira
Derneği Başkan Yardımcısı avukat İbrahim Burak Eskici, şunları söyledi:
“Sabit 5 lira uygulaması yeni tarifeyle birlikte sadece 0-1 saat için geçerli oldu. 1-2 saat arasında 7 lira ve 12-24 saat arasında ise 13 lira olarak belirlendi. Avukatlar gün içerisinde de birkaç kez otoparka giriş-çıkış yapıyor. Böyle olunca her defasında ücret ödemek zorunda kalıyor ve kademeli sistemle birlikte bu daha da artarak ekonomik anlamda bize zarar veriyor. Günün sonunda 12-15 lira arasında bir para ödemiş oluyoruz ve bu avukatlara aylık 200-250 lira gibi yüksek bir maliyet yaratıyor. Meslektaşlarımızın aleyhine olan bu uygulamanın iptali için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.”