Gündem Ay tutulması nasıl ve ne zaman gerçekleşir?

Ay tutulması nasıl ve ne zaman gerçekleşir?

24.04.2018 - 15:13 | Son Güncellenme:

Ay tutulması, kısaca özetlenecek olursa Dünya’nın Ay ve Güneş arasına girmesi olayıdır. Peki bu duruma neden Ay tutulması denmektedir? Çünkü Ay yalnız başına bir ışık kaynağı değildir. Güneş’ten aldığı ışınları yansıtmaktadır. Ay’ın Dünya etrafındaki dönüşleri sırasında da Dünya, Ay ve Güneş arasına girmekte ve bu şekilde ayın üzerine Güneş ışınları değil Dünya’nın gölgesi düşmektedir. Bu durumda Ay kırmızı renge yakın bir tonda gözlemlenmektedir. Ay tutulması genellikle yılda iki defa gerçekleşse de bazı yıllar üç defa olduğu gibi bazı yıllar hiç gerçekleşmediği de olmaktadır.

Ay tutulması nasıl ve ne zaman gerçekleşir

Ay tutulması ne zaman gerçekleşir?
Ay tutulması, sürekli olarak aynı tarihlerde gerçekleşen bir olay değildir. Ay’ın Dünya’nın çevresindeki döngüsü sırasında Dünya’nın Güneş ve Ay arasına girmesiyle gerçekleşen Ay tutulması dolunay zamanında ve ayın düğüm noktalarına yakın olması durumlarında gerçekleşmektedir. Bu durumlar yıl içerisindeki farklı tarihlerde oluşabilmektedir.

Ay tutulmasında ne olur?
Ay tutulması esnasında Dünya, Güneş ve Ay arasına girdiğinden Ay, Güneş’ten aldığı ışınlardan mahrum kalmaktadır. Bununla beraber Dünya’nın gölgesi de Ay’ın yüzeyine düştüğünden yeryüzünden kolayca gözlemlenebilecek bu olay gerçekleşir. Ay’ın aldığı bakırımsı renk insanların oldukça ilgisini çekmektedir.

Ay tutulması kaç dakika sürer?
Ay tutulması uzun süren bir olay değildir. Ay’ın hızlı hareket ediyor oluşu bu durumun kısa bir sürede gerçekleşip son bulmasına yol açmaktadır. Ay tutulması ortalama 1 saat gibi bir zamanda gerçekleşse de 40 dakika kadar daha kısa sürelerde gerçekleşmiş ay tutulmaları da yaşanmıştır.

Ay tutulması çeşitleri nelerdir?
Ay tutulması farklı çeşitlerde gerçekleşebilmektedir. Bu çeşitler tam tutulma, kısmi-parçalı tutulma ve gölgeli tutulma olarak üçe ayrılmaktadır.

Tam tutulma: Ay’ın, Dünya’nın tam gölge konisi içerisinde kalması durumudur. Bu olay gerçekleştiğinde Ay’ın tüm kısımları görünmez haldedir ve yalnızca Dünya’nın gölgesi gözlenir. Bu tutulmalar en uzun süren Ay tutulmasıdır.
Parçalı- kısmi tutulma: Ay’ın bir kısmı Dünya’nın gölgesinde kalmakta ve diğer kısımlar görünmeye devam etmektedir.