Populer Bilim Ay ve Mars'ın ardından NASA, 2069'da Alpha Centauri'ye gitmek istiyor

Ay ve Mars'ın ardından NASA, 2069'da Alpha Centauri'ye gitmek istiyor

21.12.2017 - 12:02 | Son Güncellenme:

NASA, Apollo 11 görevinin başarısından 100 yıl sonra yani 2069 yılında yeni bir görevle gündeme gelmek istiyor. NASA, Apollo 11'in Ay'a ulaşmasının 100. yılında Alpha Centauri'ye yolculuk yapmayı hedefliyor.

Ay ve Marsın ardından NASA, 2069da Alpha Centauriye gitmek istiyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

48 yıl önce NASA, astronotlar Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins'in tarih yazmak üzere olduklarını bilmeden Apollo 11 görevini başlattı. 20 Temmuz 1969'da Neil Armstrong, Ay'da ilk adımı atacak ve bunu Buzz Aldrin kısa süre sonra takip edecekti. Ay'da yürüyen ilk ve tek insanlar oldular.

Bir süre sonra Ay'a geri dönme düşüncesi yerini Mars'a gitmeye bıraktı. Ancka Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Ekim ayında yaptığı açıklamada, ABD'nin astronotları Ay'a geri göndermeye başlayacağını duyurunuca Mars bir kez geri plana atıldı. Geçen hafta Başkan Trump , NASA'ya yeni bir ABD uzay keşif programına odaklanmasını emreden yeni bir direktif imzaladı. Ay insanlık için artık ilk hedef olarak belirlendi.

Haberin Devamı

NASA'nın, Ay'ın çok ötesine götürebileceği çeşitli projeler ve gelişmiş görevleri olduğundan, "büyük hayal" kesinlikle bir yol. Başlangıç ??olarak, SLS (Space Launch System) roketi ve Orion uzay aracı, her ikisi de organizasyonun Ay'a, Mars'a ve derin bölgeye gitmelerini planlayan kilit bileşenleri oluşturuyor. Bunları , Ay'ın yakınında inşa edilecek ve Mars'a olan uzun yolculuğu kolaylaştırmak için bir uzay istasyonu olarak hizmet edecek olan Derin Uzay Ağ Geçidi (Deep Space Gateway) izliyor.

NASA'nın şimdi yeni bir hayali var. New Scientist tarafından bildirildiği üzere , NASA'nın yukarıda sözü edilen Apollo 11 görevinin başarısından 100 yıl sonra yani 2069 yılında yeni bir misyonla gündeme gelmek istiyor. Newsweek'e göre , görev, uzay aracını Proxima'nın ev sahipliği yaptığı Alpha Centauri sistemine gitmek olacak. Diğer yandan henüz çok yeni bir plan olduğu için görevin resmi bir adı bulunmuyor.

İsimsiz görev, 12 Aralık tarihinde yapılan 2017 Amerikan Jeofizik Birliği konferansında ortaya çıkarken, aslında orijinal bir fikir de değil. Bu fikir, ilk olarak 2016 yılında ABD Temsilcisi John Culberson (R-TX) , NASA'ya 2069 yılına kadar yıldız sistemine bir gezi planlaması emrini verdiğinde gündeme gelmişti.

Newsweek'e göre, yıldızlararası alana ulaşmak için tek uzay aracı olan Voyager-1, ışık hızının yüzde 1'inde yüzde 1'den daha az yolculuk yapıyor. Alpha Centauri'nin yaklaşık 4.4 ışıkyılı uzaklıkta olmasıyla, NASA'nın araştırması, ışık hızının yüzde 10'unda ilerlemeyi başarırsa, muhtemelen yaklaşık 44 yılda sisteme ulaşacak.

Haberin Devamı

Voyager-1 neredeyse 40 yıl önce piyasaya çıktı ve bize göstereceği daha fazla şey var.