Gündem Aya Haralambos’ta ikinci ayin

Aya Haralambos’ta ikinci ayin

11.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’in Çeşme ilçesinde tarihi Aya Haralambos Kilisesi’nde 95 yıl sonra ikinci kez ayin düzenlendi. Çeşme Çarşısı’nda bulunan, kültürel amaçlarla kullanılan Aya Haralambos Kilisesi’nde, geçen yıl 94 yıl aradan sonra ilk kez Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği bir ayin düzenlenmişti.

Aya Haralambos’ta ikinci ayin

Bu yıl ise Haralambos’un ‘Aziz’ oluşu anısına yapılan ikinci ayini, Yarımada’dan sorumlu Eritre Episkoposu Kyrillos yönetti. Ayin dolayısıyla Yunanistan Sakız Adası’ndan bir grup Çeşme’ye gelirken, Midilli Adası’ndan gelecek olan Yunanlı grup ise, seferlerin iptal olması nedeniyle Çeşme’deki ayine katılamadı. Ayini, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer ve Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papouilia da bir süre izledi.

Haberin Devamı

Ayinden önce bir açıklama yapan Eritre Episkoposu Kyrillos, anısına ayin yaptıkları Aya Haralambos’un 1700’lü yıllarda öldürüldüğünü belirterek, “10 Şubat’ta yaptığımız bu ayin, ölümünün yıldönümü nedeniyle gerçekleştiriliyor. Aya Haralambos hastaları tedavi eden mucizevi güce sahipti” dedi. Ayine katılan Ortodoks Yunanlılar, Aya Haralambos anısına mum yakıp, Aya Haralambos’un resmini öperek dua etti. 2.5 saat süren ayin, Episkopos Kyrillos’un, ayine katılanlara şaraplı ekmek vermesi ile sona erdi.