El ve Ayak Bakımı Ayaklarınızı yaza hazırlayın

Ayaklarınızı yaza hazırlayın

20.05.2019 - 11:24 | Son Güncellenme:

Yaz geliyor ve bütün kış botların çorapların içinde kalan ayaklara biraz nefes aldırmanın zamanı geldi. Evde uygulayabileceğiniz çok kolay maskelerle ayaklarınızı yaza hazırlayabilirsiniz…

Ayaklarınızı yaza hazırlayın

PembeNar Özel

Haberin Devamı

Ayaklarınıza bakım yaparak, yaza hazırlamaya ne dersiniz? Tüm kış boyunca bot ve çoraba maruz kalan ayaklarınıza bakım yaparak, yeniden eski görünümüne kavuşturabilirsiniz. Gün boyunca vücudunuzun bütün ağırlığını taşıyan ayaklarınızın çok daha fazla özene ihtiyacı var. Evde uygulayacağınız bir bakım rutini, ayaklarınızın her daim formda ve bakımlı olmasını sağlar.

Pedikür önceliğiniz olsun

Ayak bakımı yapmanın en uygun zamanı banyo sonrasıdır. Banyonun ardından cilt daha yumuşak, tırnaklar ise daha esnek hale gelir.

İşte size pedikür yapmanın incelikleri:

-10 dakika kadar bir kaşık tuz atılmış ılık suda bekletin. Topuklar gibi ölü deri yüzünden kalınlaşmış bölgeleri, ponza taşıyla ovun.
-Küçük bir tahta çubuk bulun ve iyice yumuşamış olan etleri bu çubukla içeri doğru itin.
-Sıra tırnakları kesmeye geldi. Bu işlemde en fazla dikkat etmeniz gereken nokta, tırnakların yanlarını çok derin kesmemek ve küt bırakmamak.
-Tırnaklarınızı törpülemeye başlayın ama metal bir törpüyle değil! Sonra ayaklarınızı tekrar durulayın ve kurulayın.

Haberin Devamı

Ayaklarınızı yaza hazırlayın

Eğer tırnaklarınız sararmışsa...

Tırnaklarda oluşan sararma ve lekeler kadın erkek birçok insanın mustarip olduğu bir sorundur. Özellikle bu sorun ayak parmaklarında daha çok görülmektedir. Size vereceğimiz bitkisel çözümler ile sararmayı giderebilirsiniz.

-Limon

Limon suyuna sararmış olan tırnağınızı batırın ve 10-15 dakika beklettikten sonra çıakrın ve yumuşak bir diş fırçası yardımı ile tırnaklarınızın üzerini parçalayın. Son olarak tırnaklarınızın üzerine nemlendirici bir krem sürün. Bu uygulamayı günde 2 kez sararmalardan kurtulana kadar yapın.

-Elma sirkesi

Elma sirkesinin asidik yapısı, tırnaklarınızın sararmalarını düzeltir. Bunun için yarım çay bardağı su ve aynı oranda sirkeyi bir kapta karıştırın. Tırnaklarınızı bu karışımda 20 dakika beklein ve çıkardıktan sonra doğal olarak kurumaya bırakın. Günde 2-3 defa tekrarlayın.

-Çay ağacı yağı

Tırnaklarınızın mantara bağlı bir enfeksiyon nedeniyle sararıyorsa; çay ağacı yağı kullanımı uygun bir çözüm sunar. Antiseptik özelliği olan çay ağacı yağı enfeksiyona karşı tedavi sağlar. Tırnak üstlerine pamuk yardımı ile çay ağacı yağını sürün ve 3-5 dakika sonra ılık su ile durulayın. Sorun giderilene kadar günde 2 defa uygulayın.

Haberin Devamı

-Oksijenli su

Oksijenli su da sararmış tıklarınıza etkili bir çözüm sunar. Yarım bardak suyu bir kaba koyun. Üzerine 3-4 yemek kaşığı oksijenli su katın ve çalkalayarak karışmasını sağlayın. Tırnaklarınızı 2 dakika kadar bu çözeltide bekletin ve çıkardıktan sonra diş fırçası yardımı ile hafifçe ovarak fırçalayın. Son olarak ellerinizi su ile durulayın. Haftada 1 gün bu uygulamayı kullanmayı unutmayın.

Ayaklarınızı yaza hazırlayın

Ayaklardaki ölü deriyi yumuşatmanın püf noktaları

Ayaklarınızdaki derinin sertleşmesini önlemek için her duş sırasında ayaklarınızı törpüleyin ve her akşam yatmadan önce ayaklarınıza nemlendirici sürmeyi; diş fırçalamak gibi bir alışkanlık haline getirin. Sürdüğünüz kremin özellikle ayaklar için tasarlanmış olmasına dikkat edin.

2 farkı uygulama ile ölü derinizi yumuşatabilirsiniz.

Haberin Devamı

Birinci uygulama:

1 çay kaşığı ılık zeytin yağını banyo ve duştan sonra ayaklarınıza masaj yaparak ölü deriyi içeri doğru itin. Parmak uçlarınızı kullanarak masaj yapın.

İkinci uygulama:

2 damla okaliptüs bitki yağını ve 1 çay kaşığı Jojoba yağını iyice karıştırıp ölü deri üzerine masaj yapın.

Eğer çok kalın ve kuru bir ayak deriniz varsa, bu yöntemi hemen uygulayabilirsiniz!

Çok kuru ve kalın ayak derisinin kurtarıcısı, limon suyudur. Limonu ortadan ikiye kesin. Topukları ve diğer sertleşmiş yerleri bir dakika boyunca limonla sertçe ovun. Ayakları yumuşatmak ve açık sandaletlere yaraşır bir hale getirmek için mankenlerin uyguladığı bir yöntem var: Gece yatmadan önce ayaklarınıza vazelin sürün ve gevşek bir şekilde plastik folyo sarın. Üzerine koton bir çorap giyip yatın; sabah kalktığınızda ayaklarınız yumuşacık olacaktır.

Ayak kokusunu gidermek için...

Kötü kokulu ayaklar birçok insan için günlük rutinin bir parçasıdır. Bazıları bunu ciddiye alır, bazılarıysa umursamaz. Ne var ki doktorlar birkaç ipucu ve yöntemle kronik ayak kokusuyla savaşabileceğimizi söylüyorlar.

Haberin Devamı

Ayaklarınızı yaza hazırlayın

İşte ayak kokusunu önlemenin yolları:

Ayaklarınızı havalandırıp kuru tutun

Ayak kokusunun en yaygın sebebi ayakların (genelde terden) ıslanmasıdır. Ayakkabılarınıza ve çoraplarınıza ihtiyacınız olmadığında ayaklarınızı düzenli olarak havalandırın.

Nem tutmayan çoraplar giyin

Özellikle ayaklarınızı kuru tutmak içim tasarlanmış çoraplar vardır. Gün boyu çorapla ayakkabı giyiyor ve ayaklarınızı düzenli olarak havalandıramıyorsanız bu nem kontrol çoraplardan almanız mantıklı olur.

Tuzla yıkayın

Tuzlu su cildinizi kurutabilir, o yüzden ayaklarınızı tuzlu suda yıkarsanız ayaklarınızın nemini azaltabilirsiniz, bu hızlı kokma eğilimlerini azaltacaktır. Duş aldıktan sonra ayaklarınızı ılık tuzlu su solüsyonuna sokun. Durulamayın; sadece bir havluyla silip çorap giymeden önce ayaklarınızı tamamen kurutun.

Yeşil veya siyah çayla yıkayın.

Ayaklarınızı sirkeye yıkama fikri aklınıza yatmadıysa ama ayaklarınızı bir şeyle yıkamak isterseniz ayaklarınızı çaya sokma seçeneğini deneyebilirsiniz. Siyah çay en iyisi olsa da yeşil çay da işe yarar.

Beslenmenizi ve diğer vücut kokularınızı düşünün

Eğer kokanın sadece ayaklarınız değil vücudunuzun geri kalanı olduğunu fark ederseniz sorun beslenme kaynaklı olabilir. Kendinize ne yediğinizi ve bunun ayak kokunuzu artırıp artırmadığını sorun.

Yeterince çinko alın

Bu, ayak kokusu olan insanların arasında yaygın bir beslenme sorunudur: Beslenmelerinde yeterince çinko almıyorlardır. Öyle olup olmadığını kontrol edin ve almıyorsanız çinko ilavesi yapın. Koku geçebilir.

Ayaklarınızı günde en az bir kere bakteri önleyici sabunla yıkayın

Yapmanız gereken esas şey ayaklarınızı temiz tutmak. Bazı insanlar sorunu kontrol altına almak için ayaklarını günde iki üç kere yıkamak durumunda kalırlar. Bu yıkama için birkaç dakika ayırırsanız sorun geçecektir.

Ayakkabınızın temiz kokması için yapmanız gerekenler:

Ayaklarınızı yaza hazırlayın

Kaliteli ayakkabı satın alın

Doğal maddelerden yapılmış ayakkabıları tercih edin. Çünkü bu ayakkabılar nefes alır ve teri kolaylıkla dışarı atar. Sentetikten yapılan ayakkabıları giymeyin. Sentetik ayakkabılar hava almaz.

Hijyen

Her gün ayaklarınızı yıkamayı ihmal etmeyin. Ayaklarınızın kokmasına neden olan ölü deridir. Ayağın altındaki ölü deriyi taş veya süngerle iyice ovun.

Sık sık çorap değiştirin

İdeal olan günde 2 yada 3 sefer çorap değiştirmektir. Ama bunu yapamıyorsanız günde 1 kez çorap değiştirmekte yeterlidir. Dünden kalan çorabı asla giymeyin.

Hergün aynı ayakkabıyı giymeyin

Elinizin altında bir kaç çift ayakkabınız olsa iyi olur. Terin içinden kolay atılması için ayakkabının bir gün boyunca dinlendirilmesi gerekir.

Ayakkabınızı havalandırın

Ayakkabınızı açık olan bir yere mesela balkona koyun. Rüzgar ayakkabı içindeki terin kolaylıkla atılmasına yardımcı olacaktır.

Islanan ayakkabılarınızı mutlaka nemli olmayan bir yerde kurutun

Diyelim ki yağmur yağdı ve ayakkabınız ıslandı. Ayakkabı dolabınıza koymadan önce iyice kuruyup kurumadığına bakın. Şayet ıslak ayakkabıları dolaba koyarsanız, çürümeye başlar ve çok kötü kokar.

Son olarak ten renginize uygun oje ile ayak bakımınızı sonlandırabilirsiniz. Ayrıca yazları kumsalda yürümek, ayaklara çok iyi gelir. Kum; ayaklardaki ölü derilerin atılmasını sağlar, aynı zamanda masaj etkisi de yapar.

Yazarlar