Trabzon Ayasofya çevresindeki düzenlemeleri incelediler

Ayasofya çevresindeki düzenlemeleri incelediler

15.10.2014 - 12:09 | Son Güncellenme:

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ayasofya Camisi çevresinde TOKİ tarafından yaptırılan çevre düzenlemelerini inceledi.

Ayasofya çevresindeki düzenlemeleri incelediler

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ayasofya Camisi çevresinde TOKİ tarafından yaptırılan çevre düzenlemelerini inceledi.
Ayasofya Camisi’nin çevre düzenlemesiyle birlikte çok güzel bir görünüme kavuştuğunu ifade eden Vali Öz, “Belediyemiz, etrafından kalan boş alanların hem altyapısını hem de yeşil alan oluşturulması konusunda çalışmalarını tamamladığı zaman ortaya bir bütünlük içersinde güzel bir görünüm çıkacak. Ayasofya’nın restorasyonuyla ilgili proje Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından değerlendiriliyor. Kurulda görüşülerek gerekli düzenlemeler yapılıp en kısa zamanda son şekli verilerek restorasyon ihalesine çıkılacak. Ayasofya; çevre düzenlemesiyle, restorasyonuyla, etrafındaki hediyelik eşya dükkanlarıyla şehrin kültür hayatına ve bölge turizmine hareket kazandıracaktır” dedi.
Ayasofya’nın bahçesinde bulunan ve geçmişi çok eskilere dayanan tarihi taş eserlerle ilgili de gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Vali Öz, “Eski dönemden kalan taş eserler ve mezar taşları ile ilgili de Kültür Bakanlığımız ile görüşüp uygun bir teşhir alanı oluşturmaya çalışacağız” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Büyükşehir Belediyesi olarak TOKİ ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz çalışmaları tamamlama şamasında olduklarını söyledi. Gümrükçüoğlu “Burada, Ayasofya Cami’inin çevresini çarpık yapılaşmadan kurtarmak amacıyla 44 binayı kamulaştırarak yıktık. Hak sahiplerine yaklaşık 40 milyon TL ödeme yapıldı. Rekreasyon yapım çalışmaları bitirilme aşamasına geldi. Ayasofya’nın tarihi kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projesi çevre düzenlemesi yapım çalışmaları bitirilmesi ile bu tarihi mekan Türk ve dünya turizminin hizmetine sunulacak. Kentin balkonu diye tabir edilen Ayasofya’da, Trabzon’un yöresel el sanatları ürünlerinin satışı ve tanıtımının yapılacağı alanlar olacak. Tarihin, kültürün ve sanatın kenti olan Trabzon’un, Ayasofya bölgesindeki bu güzel birlikteliğin, şehrimizi ileriye taşıyacak, dünya kenti yapacak adımların en önemlilerinden biri olduğunu ve bunun gerçekleşmesi ile de mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.