Kültür Sanat Aydın Doğan Ödülü Adnan Varınca’nın

Aydın Doğan Ödülü Adnan Varınca’nın

14.03.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl resim alanında verilen ödüle, Türk resim sanatı içinde özgün bir yeri olan Adnan Varınca değer görüldü

Aydın Doğan Ödülü Adnan Varınca’nın

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Aydın Doğan Vakfı tarafından her yıl farklı bir alanda verilen Aydın Doğan Ödülü, bu yıl resim dalındaki sahibini buldu. Ödüle sade üslubu ve mütevazı kişiliğiyle tanınan, usta ressamlarımızdan Adnan Varınca layık görüldü.

Aydın Doğan Ödülü 2006’nın Seçiciler Kurulu, Prof. Dr. Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Ferit Edgü, Prof. Neş’e Erdok, Mehmet Ergüven, Prof. Dr. Turan Erol, Prof. Dr. Jale Erzen, Prof. Dr. Semra Germaner, Doğan Hızlan, Prof. Hüsamettin Koçan ve Prof. Dr. Kaya Özsezgin’den oluştu.

Kurul, 9 Mart 2006 Perşembe günü Doğan TV Center’da Prof. Dr. Adnan Çoker’in başkanlığında toplanarak, “Sanatının başından bu yana izlediği inançlı ve kararlı, aynı zamanda çağdaşlık ölçütlerine açık sanatçı tutumu, pentür değerlerine öncelik veren dikkat çekici eğilimi nedeniyle” ressam Adnan Varınca’yı ödüle değer gördü.

Aydın Doğan Ödülü, dokuz yıldır kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, saygın, tanınmış, memleketine, dünyaya ve insanlığa katkılarda bulunmuş, mesleğinin zirvesinde, kendilerini yaratıcılığa adamış kişileri ödüllendirme amacıyla veriliyor.

Aydın Doğan Ödülü 2006’nın ödül töreni, 18 Nisan 2006 Salı günü saat 19.30’da Hürriyet Medya Towers’taki Çetin Emeç Konferans Salonu’nda yapılacak.

Kendini tekrarlamadı
Varınca, yapıtlarında ışık ve derinlik kavramları üzerinde yoğunlaştı. Kullandığı renklere duygusallık yüklemesiyle tanınan sanatçı, çalışmalarında özellikle kırmızı, yeşil ve mor renklere yoğun olarak yer verdi. Sanat yaşamı boyunca sadeliği arayan Varınca’nın karakteristik üslubunu yansıtan natürmortları,  peyzajları ve portreleri, onun Türk resmi içindeki yerini sağlamlaştırdı. Kendini tekrarlamayan, ödün vermeden doğru bildiği yolda ilerleyen sanatçı, klasik ile soyut arasında kurduğu köprüyle Türk resmi içinde özgün bir yer edindi.   Adnan Varınca kimdir?
1918’de İstanbul’da doğan Varınca, 1933’te  St. Joseph Lisesi’nin orta kısmını, 1938’de de Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Leopold Lèvy ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun atölyelerinde eğitimini sürdüren Varınca, 1948’de Akademi’den mezun oldu.

1949 - 1956 arasında ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yaptı. İlk kişisel sergisini 1949’da İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi’nde açtı. 1957 ile 1973 arasında Paris’te resim çalışmalarını sürdüren sanatçı, Paris’teki Türk ressamların Güzel Sanatlar Akademisi’nde açtığı sergilere katıldı.

Besançon’da “Altı Türk Ressamı” sergisine de katılan ve 1973’te İstanbul’a dönen Varınca, 1975’te İstanbul Belediyesi Şehir Galerisi’nde toplu yapıtlarını sergiledi. Çok sayıda kişisel ve  karma sergide yer alan Varınca, 1980’de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü’nü Turan Erol ile paylaştı.