Aydın AYDIN SICAĞI BU PROJE İLE ÇİFTÇİYİ SERİNLETECEK

AYDIN SICAĞI BU PROJE İLE ÇİFTÇİYİ SERİNLETECEK

10.08.2015 - 08:03 | Son Güncellenme:

.

AYDIN SICAĞI BU PROJE İLE ÇİFTÇİYİ SERİNLETECEK

Aydın Ticaret Borsası hazırladığı ilginç bir proje ile Aydın çiftçisini Aydın’ın sıcağı ile serinletecek. İncirliova İlçesi’ne bağlı Erbeyli Mahallesi’nde güneş enerjisi ile çalışacak sistem ile kurulacak 2 milyon kilogram kapasiteli soğuk hava deposunun önümüzdeki incir sezonuna yetişeceği ve projenin de bölgede örnek olacağı belirtildi. Çiftçi hasat döneminde yeterince para etmeyen ürününü dilerse para ettiği günlere kadar cüzi fiyatlarla saklayıp daha iyi para ettiği dönemde satışını yaparak emeğinin karşılığını alacak.
Aydın Ticaret Borsası olarak çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Türkiye’de pek çok ile model olan borsa laboratuarından sonra önümüzdeki yıl faaliyete geçirmeyi hedefledikleri bu projenin de örnek olacağını söyledi. Projenin en önemli özelliği ise bölgede güneş enerjisi ile soğutulacak ilk soğuk hava deposu olması. Yakıt maliyeti minimum seviyede olacak olan soğuk hava deposunda ürün saklama maliyetinin de minimum olacağı bu sayede çiftçinin malını istediği zaman satabileceği belirtildi.
Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın projeyi sadece bir soğuk hava deposu olarak değil aynı zamanda bölge üreticisinin ufkunu açacak önemli bir yatırım olarak gördüklerini belirtti.
“4 MİLYON TL’LİK YATIRIMIN 3 MİLYON TL’Sİ GEKA’DAN”
Dünyanın en verimli topraklarına sahip bereketli Aydın arazilerinde üretim yapan çiftçinin ürünün bu proje ile değer kazanacağına inandığını belirten Günaydın, “İncirliova İlçesi, Erbeyli Mahallesi Çayiçi mevkiinde bulunan yaklaşık 19 bin metre kare alana bu tesisi kuracağız. Arazi hazineye ait olduğu için yazışmalarımızı tamamladık ve şu anda Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürülüğü’nde imzalanma aşamasında. Aydın İlinin soğuk hava deposu ihtiyacına yönelik Güney Ege Kalkınma Ajansı hibe desteği ile Anonim Şirket olarak kurulacak Yenilenebilir Enerjili Soğuk hava deposu projesi kapsamında yapılacak bu tesislerde sadece incir değil soğuk havaya ihtiyaç duyulan her ürün saklanacak. Bunun yanında 300-400 tonluk şoklama bölümleri de olacak” dedi.
“KAYNAK SIKINTISI YOK”
Eski para ile 4 trilyon yeni para ile de 4 milyon TL’lik bu yatırımın kaynak sıkıntısı olmadığını kaydeden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, “Hazırladığımız proje GEKA tarafından desteklendi. Paranın 3 milyon TL’si GEKA tarafından karşılanacak, 500 bin TL civarında borsa, geri kalan miktarı da diğer odalar karşılayacak. Bu projeyi Aydın’ın geleceği bakımından çok önemsiyoruz” dedi.