Aydın Ayesob Başkanı Çetindoğan; 5.Esnaf Ve Sanatkârlar Şurası'nı Değerlendirdi

Ayesob Başkanı Çetindoğan; 5.Esnaf Ve Sanatkârlar Şurası'nı Değerlendirdi

06.12.2016 - 08:55 | Son Güncellenme:

.

Ayesob Başkanı Çetindoğan; 5.Esnaf Ve Sanatkârlar Şurasını Değerlendirdi

Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (AYESOB) Selahittin Çetindoğan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, 5’inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’nda alınan 13 maddelik kararın esnafı sevindirdiğini belirterek hükümete teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen 5’inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’na Oda Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile katıldıklarını ifade eden AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, şuradan çıkan 13 maddelik tavsiye kararının sevindirici olduğunu belirtti. 81 ilden esnaf ve sanatkârı buluşturan Şura’nın kararlarına göre özellikle esnafın üzerindeki mali yükün azaltılması için esnafa yönelik yeni destekleme modelleri geliştirileceğini belirten Başkan Çetindoğan; “Bu kararlara göre işyeri açılışlarında esnafa kolaylık sağlanacak. Özellikle işyeri açılışları sırasında ustalık belgesi ile ilgili yerel yönetimlerin uygulamalarından kaynaklanan sorunlar çözüme kavuşturulacak. İşe başlama ve işi bırakma işlemlerinin daha hızlı ve tek elden yapılması için Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğü devrede olacak” diyerek bu kararların alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.
“Mesleki Sorumluluk Sigortası esnafı da vatandaşı da rahatlatacak”
Şuarada alınan kararlardan birini de esnafa yönelik ‘Mesleki Sorumluluk Sigortası’ olduğunu belirten AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Bu madde ile esnafın tüketiciyle yaşadığı sorunlar sonrasında mağduriyetinin önüne geçileceğine inanıyorum. Nasıl tarım sigortası ile üreticinin elinde olmayan nedenlerle uğradığı zarar karşılanıyorsa bu sigorta ile de hem esnafın hem de vatandaşı mağduriyeti karşılanacak. Örneğin zaman zaman saç yanma şikayetiyle mahkemelik olan kuaförler sigorta kapsamına alındığında yaşanan mağduriyet sigorta kapsamından giderilecek. Esnafın Mesleki Sorumluluk Sigortası kapsamına alınması için Hazine Müsteşarlığıyla çalışma yolu izlenecek. Bunun yanında toplam 13 maddede toplanan kararlarla esnafın bir çok önemli sorunu da çözüme kavuşacak” dedi.
Şura öncesi önemli çalışma ve lobi çalışması yaparak Aydın’dan 3 otobüs ile toplam 141 kişi olarak şuraya katıldıklarını belirten AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan alınan kararları açıkladı.
“Şurada alınan kararlar”
Başkan Çetindoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, 5’inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’nda alınan 13 maddelik kararın şunlar olduğunu belirtti:
1 - Komşu ülkelerden ülkemize göç edilmesi nedeniyle ekonomik kayba uğrayan esnaf ve sanatkârların sorunlarının çözümü, ekonomik durumlarının düzeltilmesi ve haksız rekabete uğramaması amacıyla gerekli önlemlerin alınması.
2 - İşyeri açılışları sırasında ustalık belgesi ile ilgili yerel yönetimlerin uygulamalarından kaynaklanan sorunların çözüme kavuşturulması.
3 - İşe başlama ve işi bırakma işlemlerinin Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğünden başlatılması ve başvuruların elektronik ortamda ilgili kuruluşlara sicil marifetiyle gönderilmesi.
4 - Mesleki Sorumluluk Sigortası hakkında esnaf ve sanatkârların faaliyet gösterdiği meslekleri de (kuaförlük gibi) kapsayacak modellerin Hazine Müsteşarlığıyla birlikte çalışılması.
5 - 522/3/1985 - 4/10/2000 tarihleri arasında vergi kaydı olup, SGK kayıtları re’sen yapılmayan esnaf ve sanatkârların geriye dönük SGK prim borçlanması yapabilmelerinin sağlanması.
6 - 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunundaki araç tanımlarının 2918 sayılı KarayollarıTrafik Kanunundaki tanımlarla uyumlu hale getirilmesi.
7 - Çırak ve kalfaların eğitim gördükleri Mesleki Eğitim Merkezleri için yeni bir okul yönetimi modelinin geliştirilmesi.
8 - Çıraklık ve kalfalık eğitimlerinin birleştirilerek çıraklık eğitimi süresinin kısaltılması.
9 - 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kanununun tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mesleki yeterlilik belgesine sahip olmasını düzenleyen Ek 1 inci maddesinde istisna tutulan hallere çıraklık eğitimi uygulaması yapılmayan meslek dallarında verilen ustalık belgelerinin de dâhil edilmesi.
10 - Çıraklık ve kalfalık eğitiminin, pratik eğitiminde uygulama ve mevzuattan kaynaklanan aksaklıkların belirlenerek giderilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu işbirliğinde ortak çalışma yürütülmesi.
11 - Esnaf ve sanatkârların Türkiye İş Kurumu tarafından verilen Aktif İşgücü Hizmetlerinden etkin şekilde yararlanmasının sağlanması.
12 - Esnaf ve sanatkârlara yönelik yeni destekleme modellerinin geliştirilmeye devam edilmesi ve mevcut programların etkinliğinin artırılması.
13 - İşyeri açılışlarında esnaf ve sanatkârlara yol gösterici nitelikte Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulması.