Siyaset AYM CHP'nin başvurusunu reddetti

AYM CHP'nin başvurusunu reddetti

12.10.2016 - 15:13 | Son Güncellenme:

AYM CHP'nin kanun Hükmünde Kararnamelerin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti

AYM CHPnin başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin OHAL'e ilişkin KHK'nın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu yetkisizlik nedeniyle reddetti.

Haberin Devamı

CHP'DEN İLK TEPKİ: SKANDAL

CHP Anayasa mahkemesi'nin KHK kararına tepki gösterdi.CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin, CHP'nin OHAL'e ilişkin KHK'nın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesini 'skandal' olarak değerlendirdi. Gök, "AYM'nin vermiş olduğu karar tam anlamıyla hukuk devleti açısından bir skandaldır" dedi.

CHP'li Gök, AYM'nin, CHP'nin OHAL'e ilişkin KHK'nın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesini TBMM'de değerlendirdi. Gök, "Kanun Hükmündeki Kararnamelerle ilgili olarak yapmış olduğumuz başvuruya ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi başvurularımızın reddine karar vermiş. Kararın gerekçesini bilmiyoruz ancak 1990 yılında aynı konuda benzer bir OHAL dönemine ilişkin kararnamelerde kendisini yetkili ve görevli sayan AYM'nin iptal kararıyla oluşan bir içtihat ve emsal kararı karşısında AYM'nin bu yapısıyla kendi içtihatlarını ve emsalini gözetmeksizin vermiş olduğu karar tam anlamıyla hukuk devleti açısından bir skandaldır. Devleti devlet yapan kurumlarıdır, mahkemeleri mahkeme yapan bağımsız olmaları, bağımsız karar vermeleri ve kendi içtihatlarıyla oluşan kararlar çerçevesinde hukuki güvenliği sağlamalarıdır. Biz AYM'nin 1990 yılında vermiş olduğu aynı konudaki emsal kararlara dayanarak açtığımız başvuruda bugün AYM'nin eski kararlarını çiğnemek suretiyle almış olduğu bu kararın hukuk devleti açısından ciddi sorunlar yaratacağı muhakkaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

BAKAN BOZDAĞ: CHP BİLEREK ANAYASAYI ÇİĞNEDİ

dalet Bakanı Bozdağ, AYM'nin, CHP'nin bazı Kanun Hükmünde Karaname'lerin iptali için yaptığı başvuruyu görevsizlik gerekçesiyle reddetmesi ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün bu kararı 'skandal' olarak nitelendirmesini değerlendirdi. Ankara'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bozdağ, yanlışı yapanın Anayasa Mahkemesi değil, CHP olduğunu savunarak, "AYM'nin verdiği karar, doğru bir karardır. Anayasa Mahkemesi'nin burada takdir hakkı yok; çünkü dava yasağı var. Burada skandal olan CHP'nin Sayın Grup Sözcüsü'nün yaptığı açıklamadır; çünkü yanlışı yapan Anayasa Mahkemesi değil, bizzat CHP'dir. Dava açma yasağı olan bir konuda Anayasa çok açık hüküm ifade etmesine rağmen dava açarak, bilerek Anayasa'yı CHP çiğnemiştir. Yaptığı büyük bir yanlışlıktır. Bir ana muhalefet partisi bile bile Anayasa'ya aykırı bir yolu kullanmayı tercih etmemelidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"YANLIŞ BİR KARARLA, DOĞRU KARARI KIYASLAMAK HAKSIZLIK"

CHP Grup Başkanvekili Gök'ün, AYM'nin 1990 yılında aynı konuda benzer bir OHAL dönemine ilişkin kararnameler için verdiği kararı hatırlatmasına da değinen Bakan Bozdağ, "90'lı yıllarda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar yanlış bir karardır. Anayasa'ya aykırı bir karardır. Yetkisiz olduğu bir konuda dönemin Anayasa Mahkemesi, kendini yetkili görerek, Anayasa'nın 148. maddesini çiğneyerek bir karar vermiştir. Yanlış bir kararla, doğru bir kararı kıyaslamak fevkalade büyük bir haksızlıktır. Anayasa Mahkemesi'nin kararı hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.