Gündem AYM’den tutukluya ‘avukata telefon’ izni

AYM’den tutukluya ‘avukata telefon’ izni

14.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM) askeri cezaevinde hükmen tutuklu bulunan sanığın yaptığı başvuru sonunda avukatı ile telefon görüşmesine izin verilmemesinin haberleşme hürriyetini ihlal ettiğine karar verdi.

AYM’den tutukluya  ‘avukata telefon’ izni

3. Kolordu Komutanlığı Özel Tip Askeri Ceza ve Tutukevi’nde, yerel mahkemede mahkum olmuş ancak Yargıtay’ca bu mahkumiyet kararı henüz onanmadığı için “hükmen tutuklu” sıfatıyla bulunan Koray Eryaşa, hakkında devam eden yargılamaya ilişkin olarak avukatı ile telefonla görüşme talebinde bulundu.
‘Makul’ bulunmadı
Avukatın bürosunun İzmir’de olması nedeniyle cezaevine sürekli gelmesinin mümkün olmadığını ve görüşmenin önemli olduğunu belirten Eryaşa’nın talebi, “hükümlü ve tutukluların telefonla yapacağı tüm görüşmelerin dinlenip kayda alınırken, avukat ile yapılan görüşmelerin dinlenmesinin ve kayıt altına alınmasının yasal olarak mümkün olmaması ve tutuklunun avukatı ile telefon görüşmesi yapması konusunda kanunda bir hak tanınmadığı” gerekçeleriyle reddedildi. Eryaşa’nın AYM’ye yaptığı başvuruya ilişkin karar dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda hükmen tutuklu olan başvurucunun avukatı ile telefonla görüşmesi hususunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmamasına rağmen görüşmenin mevzuatta düzenlenmemiş olması gerekçesi ile haberleşme hürriyetinin engellendiği vurgulandı. AYM, idarenin ortaya koyduğu gerekçenin, “makul” olmadığını ve avukatı ile telefon vasıtasıyla görüşmesinin engellenebilmesi için yeterli bir yasal düzenlemenin bulunmadığını belirtti.

Yazarlar