Gündem AYM’nin Çiçek kararı emsal olur

AYM’nin Çiçek kararı emsal olur

03.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

AYM’nin Dursun Çiçek’in tahliye taleplerinin ‘formül gerekçelerle’ reddedilerek 3 yıl 3 ay hapiste kalmasını ihlal sayan ve tazminat ödenmesine hükmeden kararını hukukçular Milliyet’e yorumladı...

AYM’nin Çiçek kararı emsal olur

Hukukçular, Ergenekon davasında tahliye talepleri “formül gerekçelerle” reddedilen emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’e 3 bin lira manevi tazminat ödenmesi yönündeki Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili, “Bu karar halen tutuklu bulunan kişiler yönünden emsal olur” dedi. Kararı değerlendiren başvuru sahibi Dursun Çiçek ise, “Hakimler hakkında açtığımız tazminat davasında da AYM’nin verdiği bu karar delillerimiz arasında yer alacaktır” dedi.
n Avukat İlkay Sezer (Emekli orgeneraller İlker Başbuğ, Hurşit Tolon ve Tuncer Kılınç’ın avukatı): “AYM’nin kararı iyi irdelendiğinde basma kalıp gerekçelerle tutukluluğuna devam kararı verilen ve hâlâ yargılaması devam eden herkes için emsal niteliğinde olduğu görülecektir. AYM verdiği bu kararla mahkemelere tutukluluk ve tahliye taleplerinin somut gerekçeler ortaya koymaları gerektiğini söylüyor. Bu karar şu an tutuklu olup tutukluluğu hep aynı gerekçelerle reddilenler hakkında tazminata ve başvuruya konu olabilir.”
n Avukat Hüseyin Ersöz (Emekli Albay Levent Göktaş’ın avukatı): “Şu aşamada Ergenekon davası kapsamında tutuklu sanık bulunmamaktadır. Anayasa Mahke- mesi’nin verdiği karar bu nedenle ancak tutukluluk süresi içinde dava açmış olan kişiler yönünden emsal kabul edilebilir. Benim müvekkilim müracaatını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptı. Yani Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu yok. Ancak AYM kararının AİHM tarafından da dikkate alınacağını düşünüyorum” dedi.

‘Kararın yansımaları da önemli’
n Avukat İrem Çiçek (Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’in kızı): “AYM kararında açıkca tahliye talepleri ve taleplerin reddine ilişkin yapılan itirazların hep aynı cümleleri içerir şekiyde gerekçesiz olarak reddedilmesi ve tutuklulukta makul sürenin aşılması nedeniyle bir ihlal kararı verilmiştir. Burada kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının doğrudan mahkemenin üyeleri tarafından ihlal edildiği ve ölçülü olmadığına ilişkin karardır. Bu kararın yansımaları da önemli olacaktır. Çünkü bizim İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimleri hakkında açtığımız Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde bir tazminat davamız var. Aynı sebeplerle açılmıştır. Hazine’ye karşı açıldı, yeni yasal düzenleme nedeniyle.”

Haberin Devamı

Çiçek: AYM hukuksuzluğu tescilledi

Ergenekon davası nedeniyle 3 yıl 3 ay tutuklu kalan Dursun Çiçek AYM’ye yaptığı bireysel başvuruyu ve çıkan kararı şöyle değerlendirdi:
“2009’dan beri bir kumpas olduğunu ve hukuksuzluk olduğunu, adil yargılama yapılmadığını her ortamda anlattık. Aradan geçen 5 yılın sonunda AYM’nin bu hukuksuzlukları


yüce divan olarak yüce mahkeme olarak tescil etmesi bizim ne kadar haklı olduğumuzu Türk milletine gösterdi. Özel yetkili mahkemelerde yargılama değil, infaz yapıldığı, önceden kararlaştırılmış mahkümiyetlerin yüzümüze okunduğu ortaya çıktı. Hakimleri hakkında açtığımız tazminat davasında da AYM’nin verdiği bu karar delillerimiz arasında yer alacaktır” şeklinde değerlendirdi.