Gündem AYM: Ses kaydı ihraç gerekçesi sayılamaz

AYM: Ses kaydı ihraç gerekçesi sayılamaz

16.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, (AYM) internet sitesinde yayınlanan ses kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen askerin başvurusunu yerinde buldu. AYM ‘özel hayatın gizliliği’ hakkının ihlaline karar vererek, ses kaydının, TSK’dan ihraca gerekçe olamayacağına ve yargılanmanın yeniden yapılarak, ihlalin ortadan kaldırılmasına hükmetti.

AYM: Ses kaydı ihraç gerekçesi sayılamaz

Jandarma Genel Komutanlığı emrinde muvazzaf astsubay olarak görev yapan D.A.’nın, 2013 yılında evliyken kendisiyle aynı birlikte görev yapan sivil memurla ilişki yaşadığına dair ses kayıtları internet sitesinde yayınlandı. Bunun üzerine başlatılan idari soruşturma sonucu ‘TSK’da kalması uygun değildir’ ortak kanaatli ayırma sicil belgesi düzenlenerek, D.A.’nın TSK ile ilişkisi kesildi. Kapatılan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) dava açan D.A., dilekçesinde, hukuka aykırı yöntemlerle elde edildiği ve kendisinin bilgisi dışında yayınlandığı açık olan ses kayıtlarının idari işleme esas alınamayacağını ileri sürse de başvurusu reddedildi.

Haberin Devamı

İhlal başvurusu

D.A., 2015’te AYM’ye özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuru yaptı. AYM tarafından verilen kararda şöyle denildi: “Kişilerin her türlü teknik araçlarla gözetlenmesi, izlenmesi, ses ve görüntülerinin kayıt altına alınması özel hayatın gizliliğine yönelik ağır bir müdahale oluşturur. Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinlenmesi ve/veya kaydedilmesi suç olarak düzenlenmiştir. Başvurucu, söz konusu ses kaydının hukuka aykırı şekilde elde edilerek İnternet üzerinden yayımlandığını ve hakkındaki idari işleme esas alınamayacağını yargılama sürecinde sürekli olarak vurgulamıştır. Dolayısıyla özel hayata ilişkin söz konusu eylem ve davranışların başvurucu tarafından alenileştirilmediği ve başvurucunun mesleğine bir yansımasının olmadığı, ihtilaf konusu tahkikatın kapsamının mesleki hayatın sınırlarını aştığı değerlendirilmektedir.”

Haberin Devamı

‘Yeniden yargılama’’

AYM kararında, “başvurucunun özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi, ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunduğu, kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılmak üzere ilgili yargı merciine gönderilmesine karar verilmesi gerekir” denildi.