Gündem AYM: YouTube’a erişim engeli hak ihlalidir

AYM: YouTube’a erişim engeli hak ihlalidir

30.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

AYM, twitter’da olduğu gibi YouTube’un yasaklanmasını Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan “ifade özgürlüğü” hakkına aykırı buldu

AYM: YouTube’a erişim engeli hak ihlalidir

Anayasa Mahkemesi, hükümetin büyük tepki gösterdiği twitter yasağının kaldırılmasına yönelik kararına paralel biçimde, video paylaşım sitesi YouTube’a erişimin engellenmesini de, “insan hakkı ihlali” olarak değerlendirdi. AYM’nin kararından sonra gözler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın twitter ve YouTube’da yayınlanan ses kayıtlarının kişilik haklarının ihlali anlamına geldiğine yönelik başvurusuna çevrildi.
Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi’nin erişimin engellenmesi kararına karşı Türkiye Barolar Birliği’nce yapılan itiraz aynı mahkemece kabul edilmişti. Ancak daha sonra TİB, bu kez de Atatürk’e karşı işlenen suçlar kapsamında, erişim sağlayıcıların yurt dışında bulunması halinde idari tedbir uygulanabileceğine ilişkin hükümleri işleterek ikinci bir erişimin engellenmesi kararı vermişti.
Bu karara karşı youtube’un avukatı Gönenç Gürkaynak, Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde, “erişimin engellenmesi işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması” istemiyle dava açmıştı.

Youtube, TBB ve CHP başvurdu
Gürkaynak’ın talebini değerlendiren Mahkeme, YouTube’a erişim engeline ilişkin kararın yürütmesini durdurmuştu. Ancak kararın gereği yerine getirilmediği için Gürkaynak, Türkiye Barolar Birliği ve CHP’li bazı milletvekilleri erişim engelinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
Bu başvuruları dün görüşen AYM, twitter kararındaki gibi idarenin mahkeme kararını uygulamamasını ve ilgili videolar yerine youtube’un tamamen yasaklanmasını anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen, “ifade özgürlüğü” hakkına aykırı buldu. İç hukuk yollarının tüketilmesi şartına rağmen twitter kararıyla yeni bir emsal yaratan AYM, YouTube kararında da bu emsale uygun karar verdi. AYM, idarenin ihlali mahkeme kararına rağmen gidermediği durumlarda iç hukuk yolları tüketilmeden başvuru yapılabileceği yorumunu youtube kararında da tekrarladı. AYM, karar gerekçesini yazdıktan sonra gereğinin yapılması için kararı, TİB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na gönderecek.
Bakanlık ve TİB’in twitter kararından sonra olduğu gibi youtube kararının tebliğ edilmesinin ardından erişimin engellenmesi kararını kaldırması bekleniyor.