Ayrıldıktan sonra, eski sevgilinin tavrı senin değerini ölçemez....

Ayrıldıktan sonra, eski sevgilinin tavrı senin değerini ölçemez....

Sizden ayrılan eşinizin/sevgilinizin ayrılma şekli sizi değil onu tanımlar. Ayrılan sevgililer, bazen biten ilişkilerinden sonra taziye tutarlar. Her bitiş acıdır çünkü. Taziye tutulmalıdır çünkü emek vardır, ortak geçmiş (tarih) vardır, ortak hissedilmiş duygular(kimya)vardır, ortak yaşam alanları(coğrafya) vardır, tenler (anatomi) vardır, ortak birikimler (ekonomi) vardır, ortak dil (edebiyat) vardır. Ortak şarkılar (müzik) vardır… Çok şey vardır. Tuttuğunuz taziye, ayrıldığınız kişiye sevginizi göstermekten çok, ilişkiye olan bağınızla alakalıdır.

Haberin Devamı

Biten ilişkinin ardından tarafların sorumluluğu devam eder. Oysa bazen o anki acıdan dolayı bazen bilgisizlikten bazen de egodan dolayı bazı hatalar yapılır.

Yapılan hatalardan bazıları;

• Hemen yeni sevgili yapmak

• “Zaten hiç sevmemiştim” demek

• “Zaten denk değildik “ demek

. • Ayrıldığı partneri ile ilgili hakaret, gurur kırıcı yorumlar yapmak.

• İlişki sürecini 3.kişilere anlatmak.

  • Yalan yanlış bilgiler vermek

• Kendini haklı göstermek için diğer tarafı suçlamak

• Onu takip ve taciz etmek

• Özel hayatına müdahale etmek Oysa esas olan yaşanmış bir ilişkiye saygı duymaktır. Yaşadığın ilişki, senin geçmişindir. O ilişkiye saygı göstermemek, geçmişine saygı göstermemek; yani kendine saygı göstermemektir. Daha önce hayatına giren birini aşağılarken unutma ki insanlar da senin için şunu düşünüyordur. “ demek ki sen kendine bunu layık gördün. O kadar berbat ise neden yürüttün? O halde eski aşklarını aşağılamak, kimseyi yüceltmez.

Unutma, eski ilişkin ne olursa olsun senin geçmişindir…

Bir diğer nokta ise biten ilişkiden sonra hemen sevgili yapmaktır. Çoğu zaman ayrılık acısı ve boşluk duygusuna karşı koyamayan kişilerin davranışıdır bu. Oysa bu duygu kısa sürelidir. Hemen birini hayatına almak yerine kendini dinlendirmek gerekir. Kaldı ki bu duyguyla baş edenlerin yalnızlık korkularının ve bağımlılıklarının ciddi derecede azaldığı da ayrı bir olumlu sonuçtur. Eski sevgiliniz, sizden sonra hemen sevgili yapıyorsa, bu sizinle değil, onunla alakalıdır. Oysa çoğu insan bu durumu, kendisine verilen değer ve sevilme oranıyla ölçer. Hatta “ bu kadar basit miydi?” diye düşünür. Bu durumu kendimize yontmamız, bizim kendimizden emin olmama durumumuzdur. Senden sonra hemen sevgili yapması, senin değerin değil, onun kişiliğini gösterir. (Ayrıca hemen sevgili yapmak, ayrılma nedenlerinin de gizli şifresini içerir.) Yapılan araştırmalarda flörtlerde en az 4 ay kadar evliliklerde ise en az 12-18 ay gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ayrılık sonrası karşı tarafın yaşadıklarını kendinize mal ederseniz sürekli onu takip edersiniz. Adeta onun adımlarıyla kendinizi testten geçirirsiniz. Onun yaptıkları ile kendinize değer biçersiniz. Eğer üzülüyorsa, hayatına kimseyi almıyorsa mutlu olur, değerli hissedersiniz. Şayet çok mutluysa ve hemen sevgili yapmışsa hem kendinizi değersiz hisseder hem de üzülürsünüz. Tabi bunları yaşamanızın tek nedeni ise onu takip etmek ya da haber alacak kaynakları kullanmanızdır. Mesela, ayrılma sonrası eski sevgiliniz facebooktan keyifli parça paylaşsa size nispet gibi algılayabilir, özlem ve aşk parçası paylaştığında ise, sizi unutamadığını sanırsınız. Oysa hiç biri doğru olmayabilir. Kaldı ki herkes kendini sürecini kendi başına yaşamalıdır.

Haberin Devamı

Ayrılıktan sonra karşı taraftan gelen olumlu/olumsuz her şeye karşı dik ve kararlı durmak gerekir. Eleştiriler, dedikodular, iftiralar, suçlamalara karşı bazen dik durmak bazen de kör/sağır olmak gerekir. Ayrılık sonrası iyileşme ve toparlanma için öneri kitap: UNUTMAK MI AFFETMEK Mİ

SERHAT YABANCI Evlilik-İlişki Terapistİ

www.serhatyabanci.com

www.facebook.com/serhatyabanci