Siyaset Ayrılırken YPG’nin silahları alınacak

Ayrılırken YPG’nin silahları alınacak

06.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Menbiç’ten ayrılan teröristlerin, silahlarının alınacağını belirten Çavuşoğlu, “Fırat’ın doğusuna gidecek. Fırat’ın doğusunda oraya gitmeleri, bizim onların orada kalmasını kabulleneceğimiz anlamına gelmez. Yol haritası Menbiç’ten sonra doğuda da uygulanacak” dedi

Ayrılırken YPG’nin silahları alınacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da gazete temsilcileriyle bir araya gelerek ABD’de yaptığı temas ve toplantılar hakkında açıklamalarda bulundu. Menbiç için dörtlü bir iş birliğinin olacağını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye, ABD, Bağdat ve Erbil. PKK, Erbil’in de düşmanıdır. PKK, Talabani’nin partisinin içinde birtakım grup tarafından desteklendi, Goran harekatı tarafından da desteklendi. Onların desteği sayesinde Süleymaniye bölgesinde şehre de indi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

PKK’ya yönelik operasyonlarda istihbarat paylaşımı olacağını kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“PKK’nın sınırımızın ötesinde de temizlenmesi konusunda biz kararlıyız. Dörtlü mutabakat sayesinde de Irak’taki seçimleri bekledik. Tabi içeriden destek de önemli. Burası Irak’ın toprakları. Irak’a da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Sincar bölgesinden çıktılar ama yine özellikle Kuzey doğusunda, Kandil ve ötesinde PKK’nın ciddi bir yapılanması var. İnşallah buraları da temizleyeceğiz.”

Terör örgütü YPG’nin çıkışıyla ilgili oluşturulan takvimle ilgili soruya Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

“İlk etapta PKK/YPG’liler Münbiç’ten ayrılacak. Ayrılırken de silahları alınacak. Fırat’ın doğusuna gidecek. Fırat’ın doğusunda oraya gitmeleri, bizim onların orada kalmasını kabulleneceğimiz anlamına gelmez. Bize yönelik tehdit esas itibarıyla Fırat’ın doğusundan geliyor, Münbiç’in dışında. Münbiç’ten El Bab, Cerablus bölgesinden Fırat Kalkanı ile DAEŞ’ten temizlediğimiz bölgede bulunan askerlerimize yönelik saldırılar, tacizler geldi. Ama Türkiye’ye yönelik esas tehdit Fırat’ın doğusundaki PKK, YPG, PYD’lilerden geldi. Dolayısıyla Münbiç’ten sonra yol haritası burada da uygulanacak.”

Haberin Devamı

‘6 ayı bulmayacak’

Menbiç’ten sonra yol haritasının YPG’nin kontrol ettiği diğer alanlara da uygulanmaya başlayacağını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Mutabakatımız içinde bu var. Burada YPG’lilerin oluşumunu devam ettirmesini kabul edeceğimiz anlamına gelmez. Tam tersi, işte o zaman YPG nereye gidecek? Esas soru burada. YPG’liler Fırat nehrinin doğusundaki bölgelerde bu yol haritasını uygulamaya başladığımızda ne olacak, nereye gidecek, bunların hepsini istihbaratımız, askerimiz, tüm birimlerimiz, muhataplarıyla görüşecekler. Biz buralarda onların kalmasını istemiyoruz. Bir yerde ABD’nin sorumluluğu diyebilirsiniz ama bize yönelik bir tehdit olduğu için aynı zamanda bizim sorumluluğumuzdur. Menbiç’te şu anda kaç YPG/PKK’lı var onu bilmiyorum.”

“Net bir şekilde söylüyoruz. Ön hazırlık toplantısı 0-10 gün diyoruz ve altı ayı bulmayacak, daha yarısı olmayacak bir süreç diyoruz. Burada oyalamaca yok. Burada artık bir ülke, bir taraf Türkiye veya ABD’de, ‘Ben bu yol haritasını imzaladım ama vazgeçtim’ derse, yol haritası akamete uğrar. Altı aya kalmayacak, 6 aydan çok daha önce bitecek. Ön şart yok, net. Zaten kurumlar kendi aralarında konuştular. Başka bir kurumun onayına bağlı değil.”

Haberin Devamı

‘Hazırlık çalışması

Menbiç yol haritası konusunda ilgili ekiplerin, uzmanların önce bir hazırlık çalışması yapacağını bildiren Çavuşoğlu, uygulama safhasında YPG’nin Menbiç’ten çekileceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Buraların güvenliğini Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri sağlayacak. Bu süreç içinde ayrıca üçüncü aşamayı söylüyorum, birlikte buraları kimin yöneteceğine, güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar vereceğiz. Bu şekilde Menbiç’i istikrara kavuşturmuş olacağız. Menbiç modelini Menbiç tamamlandıktan sonra diğer alanlara da taşıyacağız. Yani şu anda YPG’nin işgal ettiği diğer alanlara da taşıyacağız. Mutabakatımızda bu da var” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ayrılırken YPG’nin silahları alınacak

Gülen’in iadesi konuşuldu

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi konusunda da gündeme geldiğini kaydeden Çavuşoğlu şunlarsöyledi: “Onlar da Brunson konusunu gündeme getirdiler. Bizim toplantımızdan sonra bu konuları ele alan çalışma grubu ön toplantısını orada gerçekleştirdi. Belki bu ay içinde olmazsa en geç temmuz ayı içinde bir toplantı da Türkiye’de gerçekleştirilecek. O konuda da dedik ki ‘Artık belge geldi, gelmedi, eksiği var, yanlışı var’ olmaz. Çalışma grubu içinde arkadaşlarımız otursun bize söyleyin, nesi yanlış gönderdiğimiz belgenin, nesi usulüne uygun değil, eğer öyle düşünüyorsanız. Dün öğleden sonra zaten ön hazırlık toplantısını ekiplerimiz bu konuda da yaptı.” Çavuşoğlu, Pompeo’nun FBI’ın Fetullah Gülen hakkında soruşturma başlattığını teyit ettiğini de söyledi.

YPG/PKK hâlâ Menbiç’te

Türkiye ile ABD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç konusunda uzlaşmaya vardığına yönelik haberlerin ardından terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG, Menbiç’ten çekildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

YPG/PKK, sosyal medyadaki paylaşımında “askeri danışman” tabir ettiği güçlerini Münbiç’ten çektiğini öne sürdü ancak AA muhabirlerinin Menbiç’teki yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre, YPG/PKK’lı teröristler halen Menbiç ilçe merkezi ve kırsalında konuşlu bulunuyor. Merkezde varlığını gizleyen örgüt, ilçenin kuzeyinde Fırat Nehri kıyısından batıya doğru Ayn Dadat beldesinden Bab ilçesinin doğusuna uzanan bölgeye yayılmış durumda. YPG/PKK’ya bağlı sözde Münbiç askeri konseyinin de içinde bulunduğu silahlı unsurlar da hâla kentin merkezi ve çevresinde yer alıyor. Örgüte bağlı unsurlar, ilçenin özellikle Fırat Kalkanı bölgesine bakan cephe hatlarında varlık gösteriyor. ANKARA AA

Yazarlar