Gündem Azerbaycan’a bayrak notası

Azerbaycan’a bayrak notası

22.10.2009 - 01:47 | Son Güncellenme:

Bakü’de şehitlikteki Türk bayraklarının indirilmesinin ardından, Türkiye’ye ait Din İşleri Müşavirliği’ndeki bayraklar da indirildi. Ankara, ‘Orası Türk toprağıdır. Bayrağımızı indiremezsiniz’ diyerek nota verdi

Azerbaycan’a bayrak notası

Türkiye, Bakü’de bulunan Türk şehitliğindeki Türk bayraklarının indirilmesinin ardından, dün de Türk Büyükelçiliği’ne ait Din İşleri Müşavirliği’ndeki bayrakların indirilmesi üzerine, Azerbaycan’a sert tepki gösterdi.
Türkiye, Bakü’ye “bayrak notası” gönderdi. Notanın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Bakü’ye gitmesinden bir gün önce verilmesi dikkat çekti. Notanın zamanlamasının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ikili ilişkiler hakkında telefonla görüştüğü güne denk gelmesine de dikkat çekildi.

Türk toprağı hatırlatması
14 Ekim’de Ermenistan ile Türkiye arasında Bursa’da oynanan milli maça Azeri bayrağının sokulmaması ve Azeri bayraklarının Atatürk Stadı çevresindeki çöplere atılması, Azerbaycan’da ciddi tepkilere neden oldu.
1918’de Bakü’yü Ermeni ve Bolşe-vik işgalinden kurtarırken şehit düşen Türk askerleri için yaptırılan şehitlikte geçen hafta Türk bayraklarının indirilmesinin ardından, dün de Din İşleri Müşavirliği binasının önündeki Türk bayrakları indirildi.
Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği, dün konuya ilişkin notayı Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’na iletti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre notada, Viyana Sözleşmesi’ne göre Bakü’deki Türk Büyükelçiliği’ne bağlı Din İşleri Müşavirliği’nin Türk toprağı olduğu ve dokunulmaz bir statü taşıdığı belirtildi.
Notada, Türk topraklarında bulunan Türk bayrağının indirilemeyeceği ve müdahale edilemeyeceği vurgulandı.
Notanın Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Karadeniz Ekonomik İşbirliği dışişleri bakanları toplantısı için Bakü’ye gitmeden bir gün önce verilmesi dikkat çekti. Davutoğlu’nun bugün Bakü’de gerçekleştireceği temaslar sırasında, Bakü’deki Türk şehitliğine ve Din İşleri Müşavirliği’ne ziyarette bulunacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Azerbaycan’a bayrak notası

Türk şehitliğine karanfil bıraktılar
Azerbaycan Halk Cephesi Partisi (AHCP) Genel Başkanı Ali Kerimli ve beraberindekiler, Türk Şehitliği’ni ziyaret ederek karanfil bıraktı. Türk bayraklarının indirilmesini kınadıklarını belirten Kerimli, “Azerbaycan halkının her birinin kalbinde Türk şehitlerinin abidesi vardır, bunu kimse yıpratamaz” dedi. Anıtın önünde “Yaşasın Türkiye” ve “Biz kardeşiz, bizi kimse ayıramaz” diye sloganlar atan partililer, polis tarafından şehitlikten uzaklaştırıldı. Polis, Türk Şehitliği’ne girmeye çalışan partilileri engelleyip, taşıdıkları Türk ve Azeri bayraklarını almaya çalışırken arbede yaşandı. Bazı partililer gözaltına alındı. Şehitliğin çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı dikkati çekti.