Ankara Azerbaycan'daki Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi 3'Üncü Yılını Doldurdu

Azerbaycan'daki Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi 3'Üncü Yılını Doldurdu

02.01.2018 - 11:41 | Son Güncellenme:

.

Azerbaycandaki Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi 3Üncü Yılını Doldurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Azerbaycan’da petrol dışı sektörlerin gelişimine destek için 2014 yılında başlattığı "Bizim Holştayn Azerbaycan’da Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi ve Islah Projesi" üçüncü yılını doldurdu.
TİKA tarafından Azerbaycan’da süt sığırcılığının geliştirilmesi ve bu çerçevede ıslah çalışmaları yapılarak hayvan kaynaklarının iyileştirilmesine yönelik proje çerçevesinde Saatlı ve Sabirabad bölgelerinde çoğunluğu Ahıska Türkü olan 40 aileye 2’şer adet olmak üzere toplam 80 adet holştayn sığır ırkından gebe düveler temin edilmişti. Günlük 30 litreye kadar süt verebilen sığırlar için gerekli yem kaynağının oluşturulması ve yem bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla TİKA tarafından çiftçilere traktör, mibzer, mısır silaj makinesi, pulluk, ofset disk ve gübreli çapa makinesi de ailelerin müşterek kullanımına verilmişti. Proje çerçevesinde çiftçilere Türkiye Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği uzmanları tarafından süt sığırcılığı ve hayvancılık eğitimleri verildi.

Projeden faydalanan çiftçi sayısı 65’e yükseldi
Projenin genişletilmesi ve bölgedeki diğer ailelerin de gelir düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması amacıyla holştayn cinsi sığırların hibe edildiği üreticilerle TİKA arasında düzenlenen protokole istinaden üreticilere hayvanların teslim edildiği üçüncü yılın sonunda her üreticiden yetiştirdikleri 1 adet gebe düve teslim alınarak, ihtiyaç sahibi başka üreticilere verilmesi öngörülmüştü. 2017 yılı içerisinde proje faydalanıcısı çiftçiler ziyaret edilerek projenin mevcut durumu incelendi ve 25 aileden birer adet düve alınarak belirlenen yeni ailelere teslim edildi. 3’üncü yılını tamamlayan projede sığır sayısı 160’a, projeden faydalanan çiftçi sayısı ise 65’e yükseldi.