Kültür Sanat Azerbaycan Sineması Altın Portakal’da

Azerbaycan Sineması Altın Portakal’da

19.09.2011 - 10:23 | Son Güncellenme:

Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin “Avrasya Sinemaları” bölümünün bu yılki konuk ülkesi Azerbaycan.

Azerbaycan Sineması Altın Portakal’da

2008’de yüzüncü yılını geride bırakan Azerbaycan Sineması’nın güncel örneklerinden oluşan bir seçki 48. Festival kapsamında sinemaseverlerle buluşturulacak.Sovyet döneminde doruk noktasına ulaşan köklü bir geçmişe sahip Azerbaycan sinemasının yönetmen ve oyuncuları, Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülkede tanınıyor. Azerbaycan Film Stüdyosu tarafından üretilen 300’ü aşkın sinema filmi dünyanın saygın film festivallerine konuk oldu.Altın Portakal - TÜRKSOY işbirliği ile düzenlenmekte olan “Avrasya Sinemaları” programı kapsamında Azerbaycan birbirinden ilginç beş filmle temsil edilecek.

Haberin Devamı

Ibragimbekov’a onur ödülü
Altın Portakal’da gösterime girecek Azerbaycan filmlerinin oyuncu ve yönetmenleri de izleyiciyle buluşturulacak. Antalya’ya davet edilen isimler arasında ünlü yönetmen Rustam Ibragimbekov da bulunuyor.Drama yazarı, senaryocu, film yönetmeni Rustam Ibragimbekov, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin onur konuğu olarak Antalya’ya geliyor. Ibragimbekov, 48. Festivalin Yaşam Boyu Onur Ödülleri Töreni’nde özel ödülle onurlandırılacak.1994 yılında En İyi Yabancı Film Oscarı’na değer görülen, yönetmenliğini Nikita Mihalkov’un yaptığı "Burnt by the Sun - Güneş Yanığı” filminin senaryosuna Ibragimbekov, filmin yönetmeni Nikita Mihalkov ile birlikte imza atmıştı.Ibragimbekov'un senaryosunu yazdığı filmler, “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar Ödülü başta olmak üzere, Venedik Fİlm Festivali - Altın Aslan, Cannes Film Festivali - Büyük Ödül ve Felix Ödülleri gibi, çok sayıda prestijli ödülün de sahibi oldu.

Haberin Devamı

Portakal’ın Azerbaycan seçkisi
Usta bir yönetmen olduğu kadar usta bir yazar da olan Rustam Ibragimbeyov’un senaryosunu kaleme aldığı, Oleg Safaraliyev’in yönettiği “Elvida Cenub Şeheri - Elveda Güney Şehri”;
Ilgar Najat’ın yönettiği, yoksul bir çocukla ninesinin yaşamını ele alan “Buta – Buta”;
Samir Kerimoğlu’nun yönettiği, dindar bir gençle kumarbaz, çapkın, dolandırıcı birinin öyküsünü anlatan “Niyyet –Niyet”;

Yaver Rzaev’in yönettiği, ünlü yazar Jack London'ın öykülerini anımsatan konusuyla ilgi çeken “İlahi Mexluq - Kutsal Hayvan”;

Ilgar Safat’ın yönettiği, Türk oyuncu Melisa Papel’in de yer aldığı, Azerbaycan’ı geçtiğimiz yıl 83. Akademi Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Oscar aday adayı olarak temsil eden “Sahe –Karakol”,
“Azerbaycan Sineması” başlığı altında Altın Portakal’da gösterimi yapılacak filmler.

Filmler ve konuları

Elvida Cenub Şeheri - Elveda Güney Şehri
Yönetmen: Oleg Safaraliyev
Yapım yılı: 2006
Süre: 90 dakika
Usta yazar Rüstem İbrahimbeyov’un senaryosunu kaleme aldığı “Elveda Güney Şehri”, 1969 Azerbaycan yapımı “Bir Güney Şehrinde” adlı filmin devamı niteliğinde. Öykü dağılmak üzere olan Sovyetler Birliği’nin en güneydeki şehirlerinden biri olan Bakü’de, 1988 yılında geçiyor. Alik, farklı özelliklerde birçok insanın bir arada yaşadığı bir apartmanda mutlu bir hayat sürmektedir. Yaşlı caz müsizyenleri, şarkıcı kızlar, belediye zabıtası ve daha birçok ilginç karakter… Ülke çok zor günlerden geçmektedir ve bu büyük evde yaşayan herkesin hayalleri ve idealleri farklı yönlere savrulmak üzeredir.

Haberin Devamı


Buta (Buta)
Yönetmen: Ilgar Najat
Yapım yılı:2011
Süre: 98 dakika
Öksüz ve yetim bir çocuk olan Buta'ya ninesi sahip çıkmıştır. Usta bir halı dokuyucusu olan yaşlı ninesinin yanında yetişen Buta, köydeki yaşıtlarından çok farklıdır. Diğer çocuklar bütün gün gezip oynarlarken o, ninesinden öğrendiği binlerce yıllık motiflerin anlamını bulmaya çalışmaktadır. Bir gün köye genç bir adam çıkagelir. Temizlik malzemeleriyle dolu kamyonundaki ürünleri yörenin kadınlarına tanıtmak isteyen genç adamın kaderi bu köyde değişecektir. Yaşanacak olaylar aslında kuşaklar boyu yaşananların bir tekrarıdır.

Haberin Devamı


Niyyet (Niyet)
Yönetmen: Samir Kerimoğlu
Yapım yılı: 2010
Süre: 85 dakika
Arif, dindar bir genç adamdır. Günden güne ilerleyen hastalığını hiçe sayarak hayattaki tek hayalini gerçekleştirmek için uğraşmaktadır. Amacı dünya gözüyle hacca gitmek ve kutsal toprakları görmektir. Kumarbaz, çapkın ve üçkağıtçı bir karakter olan Cihangir'in ise hayatta hiç bir amacı yoktur. Bu iki adamın yolları bir kaza sonucu kesişir.
İlahi Mexluq (Kutsal Hayvan)
Yönetmen: Yaver Rzaev
Yapım yılı: 2011
Süre: 82 dakika


Usta yazar Jack London'ın öykülerini anımsatan bu filmde yeniyetme bir gencin, zorlu kış şartlarında koyun sürüsüyle birlikte verdiği hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor. İsmail, annesi, kardeşleri ve otoriter babasıyla birlikte yaylada yaşamaktadır. Yaz ve bahar aylarında çok rahat bir hayat süren ailenin çilesi kışın gelmesiyle birlikte başlar. Bir kış mevsiminde aniden bastıran fırtına öncesinde yaylayı terk eden aile, koyunlara göz kulak olması için İsmail'i yalnız başına geride bırakır. Bu yalnızlık İsmail için bir hesaplaşma sürecinin başlangıcıdır.

Haberin Devamı

Sahe (Karakol)
Yönetmen: Ilgar Safat
Yapım yılı: 2010
Süre: 118 dakika
Türk oyuncu Melisa Papel’in de yer aldığı film, Azerbaycan’ı geçtiğimiz yıl 83. Akademi Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Oscar aday adayı olarak temsil etti. Bakü’de ünlü bir fotoğrafçı olan Garib (Zaza Bezashvili) nişanlısı Sabina (Melisa Papel) ile evliliğini Afrika’dan gelen önemli bir iş teklifi yüzünden yine ertelemek zorunda kalır. Nişanlısıyla birlikte durumlarını tartışmak üzere çıktıkları yolculuk sırasında trafik kazası geçirirler. İki polis tarafından yaralı halde bulunan nişanlılar hastane yerine en yakın polis merkezine götürülürler. Burada Garib için korkunç ve zorlu bir sorgu süreci başlayacaktır.