Siyaset Azeri doğal gazı Avrupa’ya akacak

Azeri doğal gazı Avrupa’ya akacak

01.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP Projesi’nin, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağlılığın ve dayanışmanın ne kadar güçlü olduğunu gösteren örnek bir proje olduğunu söyledi

Azeri doğal gazı  Avrupa’ya akacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP’ı bir an önce hayata geçirme kararı aldı. Türkiye ile Azerbaycan’ın Bakü-Tiflis-Kars (BTK)demiryolunu projesinin yanı sıra TANAP projesinde de işbirliği yaptığını belirten Erdoğan, “İnşallah, fazla sürmeyecek, kısa bir zaman sonra artık Azeri gazı buradan Avrupa’ya akmaya başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

BTK’nın açılışı için Bakü’ye gelen Erdoğan’ı dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Zagulda Sarayı’nda ağırladı. Erdoğan, Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Baş başa görüşmenin ardından iki lider Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık etti.

Altı bakan katıldı

Erdoğan’a temaslarda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve TİKA Başkanı Serdar Çam ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Toplantının ardından iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı. İkilinin ortak basın toplantısında Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

EVİMİZDEYİZ: Şu anda biz farklı bir ülkede değiliz, evimizdeyiz. Yapılan görüşmelerle Türkiye- Azerbaycan arasındaki kardeşliğin ve dostluğun ne denli ileri bir seviyeye taşındığını heyecanla müşahede etmiş bulunuyoruz. Artık sadece belli alanlarda kıtaları birbirine bağlamıyoruz. Aynı zamanda enerji hatları noktasında da sürekli olarak birbirine bu tür bağlantıların kurulması Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu bağlılığın, bu dayanışmanın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. TANAP, bunun en güzel örneğidir.

FAZLA SÜRMEYECEK: Şu an TANAP ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İnşallah, fazla sürmeyecek, kısa bir zaman sonra artık Azeri gazı buradan Avrupa’ya kadar akmaya başlayacak. Bu tabi birilerini rahatsız etmiyor değil, ediyor.

‘NASIL YAPACAKSINIZ’ DEDİLER: Malum Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun yapılırken de ‘Yok canım, bunu nasıl yapacaksınız, bunun olma ihtimali yoktur’ diyenler vardı. Ama işte dün (önceki gün) açılışını yaptık ve trenimizi yolcu ettik. İnşallah bundan sonra yüz binlerce insan sadece Bakü-Tiflis-Kars değil, öyle bir gün gelecek ki ta Pekin’den Londra’ya kadar bu hattı kullanma nasibi olacak. Bunları inşallah göreceğiz.

5 MİLYAR DOLAR HEDEFİ: Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi 1.6 milyar dolar. İnanıyorum ki kısa zamanda 5 milyar doları yakalarız. (Aliyev’in de ‘inşallah’ demesi üzerine) İnşallah bunu yakalayacağız... Böyle bir hedefle de Nahçıvan’ı hareketlendirmenin, canlandırmanın, Nahçıvan’a, ‘sen yalnız değilsin gardaş’ demenin inşallah adımını da böylece atmış olacağız. Bunların yanı sıra siyasi, askeri, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda da iki ülke arasındaki dayanışma güçlenecek.

Haberin Devamı

‘Kardeşliğimiz en yüksek zirvede’

Aliyev ise görüşmelerde enerji ve nakliye başta olmak üzere ekonomi meselelerine, Dağlık Karabağ meselesi başta olmak üzere siyasi konuları görüştüklerini söyledi. Aliyev, “Türkiye-Azerbaycan ilişkileri en yüksek seviyededir. Dünyada birbirine bu kadar yakın olan, birbirine bu kadar destek olan başka ülke yok. Türkiye Azerbaycan kardeşliği bugün en yüksek zirvededir. “Hedeflerimize doğru inançla ilerliyoruz. TANAP Projesi yakın zamanda başlayacak. Bunun hayata geçmesiyle ilgili hiçbir problem yok” diye konuştu.

Türkiye ile Azerbaycan’ın birliği ve dostluğunun bölge için önemli ve istikrar yaratıcı olduğunu belirten Aliyev, “Güçlenen Türkiye bizim gücümüzü arttırır. Aziz kardeşimin liderliği sayesinde Türkiye dünya çapında bir güce sahip. Bu dostları sevindiriyor, düşmanları üzüyor” dedi.

Haberin Devamı